Ейг - уникалният шотландски остров - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ейг - уникалният шотландски остров
Автор: Peika.bg
Ейг - уникалният шотландски остров
Снимка: dun_deagh

Ейг е шотландски остров, който е различен от останалите от групата на Хебридите. За него е характерен зеленият пейзаж, силните ветрове и бурното море, но една зловеща история от миналото и една позитивна история от настоящето го отличават от останалите острови от архипелага.

Ейг е малък остров с размери от 9 километра от север на юг и 5 километра от изток на запад. Той е бил населен още от бронзовата и желязната епохи, а по-късно там е бил построен манастирът Сейнт Донан, който не е просъществувал дълго, защото всичките му монаси били избити от местните пикти.

Кървавата история на Ейг продължава през Средновековието с враждата между клановете Маклауд и Макдоналд от 16-и век. След сбиване между двата рода, Маклауд избягали от острова на Макдоналд, но по-късно се върнали за възмездие и тогава Макдоналд избягали. На практика цялото население на острова се скрило в една тайна пещера, известна като Пещерата на Франсис на южния бряг.

36939

Бойците на клана Маклауд не открили своите съперници и си тръгнали, но хората от клана Макдоналд се показали на скалите над скривалището си прекалено рано и били забелязани от оттеглящите се врагове. След това, за Маклауд било лесно да намерят пещерата по отпечатъците от стъпки около нея, да отклонят водата към нея и да запалят огън на входа. Всички вътре се издушили и с това на практика цялото население на Ейг за години напред било изтребено.

Днес всички знаят мястото на случката като Пещерата на Клането, а костите на избитите вътре мъже, жени и деца са преместени и погребани на друго място през 1854 година.

Интересното е, че близо до тази пещера има още една, където се говори, че католически свещеници са изпълнявали обредите си след Якобитското въстание от 1745 година.

36941

Другият популярен факт е, че Ейг е един от малкото в света острови, които получават почти 100% от необходимата си електроенергия от възобновяеми източници. На острова има изобилие от слънце и вятър за слънчева и вятърна енергия, а хидроелектрически системи са разположени по цялата му площ. Ейг е независим по отношение на електричеството си и има разработена стратегия за всякакви ситуации.

36938

Например, потреблението на домакинствата е под 5 киловата на час и 10 киловата на час за бизнеса, за да може да има ток за всички. Поради същата причина, когато атмосферните условия са неблагоприятни - няма слънце или дъжд, тогава не може да се осигури необходимото количество електроенергия, специална система регулира доставянето на тока.

36942

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин