Езерото Байкал – най-древното езеро на Земята - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Езерото Байкал – най-древното езеро на Земята
Автор: Виктория Трифонова

Пътешествие до Байкал ще промени не само идеите ви за туризъм, но и ще засили вярата ви във всемогъществото на природата.

Научно погледнато, езерото Байкал е неповторимо кътче на Земята. Байкал се е образувало преди най-малко 25 милиона години, което го прави най-древното езеро в света.

То е и най-големият резервоар на сладка незамръзнала вода – 20% от всичките запаси на планетата. Но това не е всичко, Байкал е и най-дълбокото езеро в света. Водата му е кристално чиста и през пролетта видимостта достига до 40 метра. Растителността и животинският свят също са част от неговата неповторимост. Повече от половината животни, които обитават езерото, се срещат единствено и само тук. Едно от тях е байкалската нерпа, която е единственият вид сладководен тюлен в света.

Когато застанете на брега на този великан, няма как да не почувствате силата и величието, които излъчва.

Често посещавана забележителносте остров Олхон, най-големият в езерото, дълъг 72 км. Природните пейзажи, на които може да се насладите тук, са различни от тези на крайбрежието. Затова ако имате възможност, не пропускайте да посетите острова. На Олхон също има и хотели, в които може да отседнете.

Байкал ще ви изуми не само с природните си дадености, но и с традициите на местните хора. Освен руснаци в околността живеят също така и буряти, чиито юрти можете да видите по крайбрежието. Това е най-голямото етническо население в Сибир. Бурятите са от монголски произход и говорят собствен език.

Място, което задължително трябва да посетите е Иволгински Дацан, известен като дома на будизма в Русия. Това е храм в областта Бурятия - място, което излъчва неописуемо спокойствие. Ако имате желание, можете да останете тук с часове и да послушате молитвите на монасите.

Ако успяхме да ви накараме да стегнете куфарите за тази нетипична дестинация, ето малко полезна информация.

Най-близкият град до езерото е Иркутск (66 км), докъдето можете да стигнете със самолет от Москва. Оттам трябва да се придвижите до село Листвянка, това е възможно с кола, автобус и влак. Байкал се намира в Сибир и зимата не е най-подходящият момент да се отправите натам. Но ако пък сте любители на екстремните преживявания, това е вашият сезон (през март например се провежда маратон по замръзналото езеро). От декември до април водата замръзва. Това дава възможност за риболов и кънки на лед, а дори и каране на колело върху леда. Недалеч от Байкал има ски писти. Пролетта е сурова, но изключително красива. След топенето на ледовете, водата е кристално чиста. Ако сте добре екипирани и не се страхувате от суров климат, то това е най-доброто време да опознаете Байкал и да се насладите на величието му. Температурата, разбира се, е най-приятна през лятото, когато дори може да се изкъпете в кристално чистите води на Байкал.

Легендите разказват, че водата на езерото има чудотворна сила и удължава живота с най-малко пет години, така че не се колебайте!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин