Фабрике ди Кареджине - потъналото средновековно село в Италия, което може да види бял свят скоро - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Фабрике ди Кареджине - потъналото средновековно село в Италия, което може да види бял свят скоро
Автор: Peika.bg

В планините на Централна Италия има средновековно село, което е на дъното на езерото от 40-те години на миналия век. И през следващата година изглежда, че най-накрая ще се върне към светлината.

Село Фабрике ди Кареджине (Fabbriche di Careggine) е създадено през 13 век и е било обитавано от железари. То става „село призрак“ през 1947 г., когато на местната река Едрон е издигнат язовир и селото е залято от изкуствено направеното езеро Вагли. Езерото е изпразвано само четири пъти от създаването му, като последното е през 1994 г. - като Фабрике ди Кареджине може би е на път да се завърне на повърхността през 2021 година.

Фабрике ди Кареджине - потъналото средновековно село в Италия, което може да види бял свят скоро
Снимка: Viaggi Corriete

Слухът, че езерото Валли (Vagli) ще бъде изпразнено за пореден път се появи във Фейсбук. Собствениците на язовира и тези, които в крайна сметка решават дали да изпуснат езерото или не, споделиха, че това е много реална възможност и че го разглеждат като част от план за стимулиране на туризма в региона. Това означава, че хората ще могат да посещават потопената част на Фабрике ди Кареджине. Уникална възможност е да се разхождате из улици, които обикновено са под 35 куб.м. вода, пишат от LonelyPlanet.

Последният път, когато Фабрике ди Кареджине се е появило на повърхността през 1994 г., стотици туристи се стичали до това малко езеро в провинция Лука в Тоскана, за да видят това потопено съкровище.

Ако се случи отново, се надяваме, че това ще бъде още една голяма атракция за туристите по света.

Изпразването на езерото Вагли се обсъжда и все още няма официални дати за него. Ако проявявате интерес, можете да следите за актуализации в официалната Facebook страница на близкия град Валли ди Сото / Vagli di Sotto .

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин