Феноменът на американския Горящ водопад - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Феноменът на американския Горящ водопад
Автор: Peika.bg
Феноменът на американския Горящ водопад
Снимка: Steve Corey on and off

Водопадът Огнената конска опашка (Horsetail Firefall) е един от най-необикновените природни феномени на планетата.


Страхотната атракция се случва всяка зима за около 10 минути пред очите на множество фотографи и туристи в националния парк Йосемити в Калифорния, САЩ. Водопадът сам по себе си не е нищо внушително – просто струйка вода, която се стича от 480 метра по скалната формация Ел Капитан. От средата до края на февруари се случва следният ефект - последните слънчеви лъчи селективно падат по пръските на водопада, като ги „подпалват“ със златни отблясъци, които правят падащата вода да изглежда като горяща лава.

38457

За да бъде наблюдаван този феномен, трябва да бъдат изпълнени няколко фактора. Първо, снеговете трябва да се разтопят, за да захранят водопада, тоест температурата трябва да е по-висока. Второ, небето трябва да е ясно по залез, за да могат слънчевите лъчи да достигнат до водопада, а това е сложно условие, защото времето в Йосемити се мени доста бързо и доста често.

 38458

Това може би обяснява защо феноменът не е споменат от откриването на долината Йосемити през 1851 г. до 1973 г., когато за първи път е документиран от фотографа Гален Роуел. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин