Фестивал на гигантите в град Дуе, Франция - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Фестивал на гигантите в град Дуе, Франция
Автор: Елена Исаева
Фестивал на гигантите в град Дуе, Франция
Снимка: pixabay.com

Франция е една наистина уникална страна, която се намира в Западна Европа. Тя е многолика и в нея има хиляди места и събития, които си заслужава да се посетят поне по веднъж.

 

Франция е сред шестте най – развити държави в света в икономическо отношение и по обем на БВП. В Европа по тези параметри заема второ място, което и дава предимство и е причина Франция да е сред челните места в света по качество на живота и по образование.

Фестивал на гигантите в град Дуе, Франция
Снимка: pixabay.com

 

Страната има излаз на Атлантическия океан и на Средиземно море, тя е най – голямата държава в Европа. Със своята древна и богата история, която е оставила огромен отпечатък и огромно културно – историческо наследство, Франция е една от най – посещаваните страни в цял свят. Над 70 милиона туристи я посещават ежегодно. Със своята огромна площ, предимно заета от обработваема земя, Франция е аграрна страна. Има силно развито земеделие, което сформира голяма част от БВП. На територията на страната са родени редица известни и популярни личности, като Декарт, Паскал, Русо, Волтер, Балзак и редица други. За Франция с право се говори, че е най – големият рай на планетата. На нейната територия ежегодно в различно време от годината се провеждат редица фестивали и спортни събития. В историята са съхранени някои твърде странни обичаи, но след като радват местните и туристите, зщо пък да не ги проведат?

Още през далечната 1530 г. в град Дуе е проведен фестивал на гигантите. По – късно в наши дни, фестивалът продължава да се провежда. В продължение на три дни в разгара на лятото през месец юли Дуе се превръща в един от най – интересните и приказни градове. Семейство Геян и техните деца са изработили около 100 чучела, високи около 7 метра, някои от тях герои от приказния свят, а други съвсем измислени.

Фигурите са внушителни с огромните си размери, което налага да бъдат управлявани и подкрепяни от по шестима мъже, облечени са в традиционни костюми. Парадът на чучелата преминава по всички улици на града, докато достигне до кметството. Духови оркестри свирят, пускат се на свобода гълъби, раздават се сладкиши. Изпълняват се драматични представления, фолклорни изпълнения, има сергии с най – разнообразна храна, и с огромен избор. Фестивалът е доста интересен, но е и малко предизвикателен. Ако стоите през цялото време, съзерцавайки изпълнителите и всики герои от него, то със сигурност ще си имате проблеми с врата и главата от дългото стоене с вдигната глава нагоре, но пък определено е нещо различно и си заслужава.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин