Фестивал на кактусите ще се провежда в село Пушево - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Фестивал на кактусите ще се провежда в село Пушево
Автор: Peika.bg
Фестивал на кактусите ще се провежда в село Пушево

На пръстите на едната ръка се броят местата в България, където се срещат диворастящи кактуси – Змийският остров в Черно море, Белослав, някои части на Кресненското дефиле и край великотърновското село Пушево. Именно край последните къщите на Пушево от пролетта на 2013 г. ще се провежда Фестивал на пушевските кактуси. Обещанието е на кмета на Велико Търново Даниел Панов, а идеи за различните инициативи по време на фестивала се събират от местните хора.

В миналото около разговорите в селската кръчма се родили легенди за странната поява на кактусите в този нетипичен климатичен район. Някои от местните твърдели, че кактусите са пренесени от някаква неясна сила, за да пазят селото от злини. Тъй като бодливите растения са на известно разстояние от последните къщи, твърдяло се, че всичкото зло е привлечено от бодлите им и подминава Пушево.

Малцина от жителите са пренесли кактуси в домовете си и можете да ги видите на 2-3 тераси.

Има и любопитна легенда около името и създаването на селото. Преди много години върлувала чума и един селянин се преместил в гората заедно със семейството си. Хората от съседните села виждали странен пушек да се издига сред дърветата и нарекли местността Пушево. Много скоро и други подгонени от чумата семейства се заселили тук. Тъй като първите данни за населеното място са от 15-ти век, се смята, че то е поне на пет века.

Полезна информация: Фестивалът на пушевските кактуси ще се провежда през май. Постоянните обитатели на селото са около 150 души, а разстоянието до Велико Търново е малко над 10 км в западна посока. 

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин