Фестивал на розата в Казанлък (част 1) - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Фестивал на розата в Казанлък (част 1)
Автор: Боряна Кръстева

Много цветове, музика и усмивки - с това бе изпълнен Казанлък по време на тазгодишния Фестивал на розата!

Празниците започнаха още в края на месец май, но кулминацията бе на 1, 2 и 3 юни. Тогава за 50-ти път се проведе церемонията по коронясване на Царица Роза. Тазгодишната носителка на почетната титла е Михаела Хадижева. Тя бе приветствана от живелите и гостите на Казанлък, на пл. "Севтополис". 

Церемонията по нейното коронясване започна с тракийски ритуал за силата на Богинята майка. Музиката, танците и огънят от факлите на жреците символно пречистиха енергията. След това момичета с цветя подготвиха посрещането на Царица Роза.

56606

56596Пресцентър на община Казанлък

Тя бе увенчана с най-старата корона, която се съхранява в Музея на розата, от своята предшественичка - Царица Роза 2017 - Цветелина Илиева. Тя ѝ пожела: „Да цъфтиш и да разнасяш аромата на красивата българска роза по целия свят!“.

56598Пресцентър на община Казанлък

След това новата Царица по традиция получи ключа на града от кмета на Община Казанлък Галина Стоянова, която пожела:  „През следващата година да бъдете посланик на Казанлък по целия свят! Нека сбъднете своите мечти и направите така, че проекти и каузи на младите хора в Казанлък да се сбъднат!“. 

56600Пресцентър на община Казанлък

Освен това кметът на Казанлък посочи за пример новите Почетни граждани на Казанлък: проф.Теньо Попминчев, един от най-младите изтъкнати учени на света, възпитаник на Теодоси Теодосиев, който бе дошъл от САЩ специално за случая и хореографът Христо Стоянов, който притежава най-високото отличие на Япония и японския император, също стана почетен гражданин на Града на розите. 

Церемонията завърши с пищно шоу с фойерверки. А вечерта продължи с концерт на Маргарита Хранова и Любо Киров.

56599Пресцентър на община Казанлък

***

По време на Празника на розата бе открито 8-тото издание на Фестивала на виното Розе в Народно читалище „Искра – 1860“. Участие в него взе световноизвестният винен експерт Даръл Джоузеф. Той връчи „Златен киликс” за най-добрите розета на  България в националния конкурс.  

Българската реколта 2017 от винения сорт с розов цвят е оценена изключително високо от познавачите. Според компетентното жури тя има отлични качества. Измежду 70 дегустирани розета специалистите са останали впечатлени от не малко вина с характерен вкус и аромат.

56602Пресцентър на община Казанлък

***

В празничните дни по улиците можеха да се видят много корейци, японци, французи, руснаци, немци. Причината е , че Казанлък е побратимен с не един и два града, какво от Европа, така и то Азия. Тази година побратим му стана италианският град Кацаго Сан Мартино.

Кметът на италианския град Антонио Мосини благодари за новото приятелство и изрази надежда то да донесе добри плодове за жителите на двата града, а за новото партньорство канцонета изпяха гост – изпълнители от новия побратим на Казанлък. Сред другите, по-нови побратимявания на Града на розите е провинцията на Сеул Джунанг-гу, Южна Корея.

От 2010г. датират контактите с китайския 7-милионен град Дзинан, с които също продължават добрите взаимоотношения. Празникът бе уважен и от делегации от Кочани, Македония, Търговище, Румъния, Толиати, Русия, Верия, Гърция и Надканижа, Унгария.

Очаквайте втора част от Фестивал на розата в Казанлък

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин