Филип Лхамсурен прекосява пустинята Гоби в Монголия - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Филип Лхамсурен прекосява пустинята Гоби в Монголия
Автор: Peika.bg

Кампанията "Завръщане в Амазония" на приключенеца Филип Лхамсурен започва през април 2017 г. 

Тя ще продължи до април 2018 г. като през това време Филип ще се подготвя физически и психически за безмоторно преминаване на най-голямата джунгла на планетата - Амазония. Повече за това смело приключение можете да научите тук

На 6-ти юни Филип Лхамсурен и екип от двама приключенци поемат към пустинята Гоби, в Монголия, където се предвижда да продължат тренировките му по амбициозен пустинен и планински маршрут. За три седмици колоездачите ще направят символичен кръг по възвишенията на пустинята, известна със своя неприветлив пейзаж и резки температурни амплитуди от плюс до минус 40 градуса в рамките на едно денонощие. Ще им се наложи да пренасят водни запаси, да преодоляват вечно заледени клисури и да избягват набезите на степните вълци.

Това изпитание за Филип Лхамсурен е част от подготовката за неговото „Завръщане в Амазония“. Едноименната кампания на приключенеца включва едногодишна тренировка по труднодостъпни райони в Монголия, Бразилия и България, и предшества неговата втора експедиция „Амазония“, стартираща април 2018 година.

Ако мечтания от него маршрут бъде завършен, Филип Лхамсурен ще бъде част от елита в златната корона на малцината, прекосили басейна на Амазония. В неговия план са включени над 5 хиляди километра непристъпни девствени гори, няколко големи речни ръкава, вливащи се в Амазонка, както и Амазонската магистрала, свързваща северните щатове на Бразилия. Той не просто ще прекоси реката, а ще броди из сърцето на джунглата почти половин година. Това, което прави уникално неговото пътешествие, е дръзновението му да го направи напълно сам.

В световната история на пътешествениците, прекосили Амазонка, има само един подобен изследовател – Алан Холман, който през 1982 година пеша и с каяк прекосява протежението на Амазонка. Известният приключенец Майк Хорн също прави опит за прекосяване на този маршрут сам и немоторизиран през 1997 година, но не успява да завърши експедицията си със собствени сили. Вторият му опит през 1999 година, когато прекосяването на Амазонската джунгла е част от глобалната му експедиция по оста на екватора, успява.

Според статистиката на друг амазонски изследовател, Пьотр Чмиелински, общо 24 смелчаци са дръзвали да тръгнат и завършат подобен маршрут, като 17 от тях са го правили единствено със собствени сили. Те обаче са пътували в екип от по няколко човека и моторизирана подкрепа. Сам не пътешества също и популярният Ед Стафърд, който за две години прекосява джунглата на Амазония. През цялото време той разчита на Чо Ривера и местни водачи , които се грижат за сигурността и прехраната му.

Всичко за кампанията "Завръщане в Амазония" следете в Peika.bg, както и в официалния сайт или на фейсбук страницата Abandoned Roads.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин