Филм за 4 раници, 1 кола и 50 000 км из Индия - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Филм за 4 раници, 1 кола и 50 000 км из Индия
Автор: Peika.bg
Филм за 4 раници, 1 кола и 50 000 км из Индия

Преоткрийте Индия заедно с четирима индийци, които ще ви отведат на най-вълнуващото 2-часово кино пътешествие.

4 раници, натъпкани с дрехи, фотоапарати, надежди и вълнение. Кола, натоварена с оборудване, светлини и гориво. Без да знаят накъде се отправят, нито какво ще срещнат по пътя си, те слушат само вътрешния си глас. Тръгват да прекосяват от край до край своята необятна Индия. По пътя си виждат повече, отколкото могат да разкажат и научават повече, отколкото могат да поемат. Накрая, след 50 дни, 19 000 километра и безброй случки и хора, разбират, че не те са били част от Индия, а тя е била част от същинския им живот.

Резултатът от това епично пътуване е документалният филм „Открий отново Индия“, който можете да видите по време на фестивала за документално кино Sofia Biting Docs.

А как се случва така, че героите успяват да сбъднат мечтата си, разказват двама от пътешествениците – режисьорът Томас Джон и неговата помощничка Мийнал Диксит.

39075

- Какво ви вдъхнови да прекосите Индия?

Томас: Това, че тя е там, под носа ни. Мечтаем да видим света, а рядко правим усилие да опознаем собствената си страна. Чел съм много за Индия, виждал съм някои места, познавам някои хора... И не спирам да се удивлявам колко разнообразно е това място. Накрая реших просто да се гмурна в дълбокото и да обиколя цялата страна, като взех със себе си част от учениците си по филмово изкуство.

Мийнал: Когато се включих в това пътуване, бях на 22 г., родена и израснала в Индия, и всъщност нямах представа точно какво означава да си индиец. По време на това пътуване исках да открия корените си и се чувствах сякаш откривам нещо съвсем ново. Не исках да следвам това, което ми казват медиите и книгите, а да видя всичко със собствените си очи.

39074

"Гледай, мамо, камера! Ще ни дават по телевизията!"

- Какви бяха очакванията ви и колко различна беше реалността?

Томас: Очаквахме да не бъдем добре приети, понеже бяхме група хора, които снимат документален филм. Очаквахме властите да питат какви са мотивите ни и да спират работата ни. Всъщност хората в провинцията бяха невероятно мили и ни помагаха, както и властите. Започнахме в минимален бюджет от около 10 000 евро – малко нереалистично за филм от такъв калибър. На една трета от пътя бяхме изхарчили всичките си пари. Не очаквахме хората да ни подкрепят, но бяхме изненадани как приятели започнаха да ни пращат пари с бележки от типа на: „Никога не сме правили нещо такова. Трябва да успеете да завършите това смело начинание“. Даже непознати, които бяха чули за проекта, ни пращаха пари. А що се отнася до филма, очаквахме да открием истории за 1-часов филм. Накрая бяхме заснели близо 1100 часа качествен материал. След първата редакция филмът беше 5 часа.

39076

Седмична театрална постановка на открито в селце - традиция на повече от 100 години.

Мийнал: Нямах очаквания за пътуването. Беше бяло платно, а реалността създаде красива картина на него.

- Кой беше най-важният урок, на който ви научи Индия?

Томас: Хората живеят. Намират мотивация да продължават да живеят, да работят и да се надяват. Усмивките им ни даваха вяра, че ще успеем да завършим филма независимо от трудностите.

Мийнал: Индия ме накара повече да вярвам в хората и ме накара да ги уважавм повече заради това, което са. Научи ме и как добротата може да промени драстично всяка ситуация.

39079

Традиционен начин на пътуване по индийските пътища

- Как Индия променя гледната точка за света на хората?

Томас: Когато хората си помислят, че светът е станал бездушен и студен, Индия им показва, че не всичко е комерсиализирано.

Мийнал: Животът в Индия те прави по-толерантен и зрял заради смесицата от култури и общности. Взимаш най-доброто от всяка.

39077

Този мъж ни спря и поиска да му разкажем историите, които сме чули досега

- Кое беше най-шантавото нещо, което се случи по време на вашето 50 000-километрово пътешествие?

Томас: Много бяха, но две се открояват. Изгубихме една от двете си камери – потъна в реката, когато лодката ни се обърна, докато снимахме регатите в Керала. Второто беше, когато се опитахме да минем с кола през наводнен подлез и се оказа, че е твърде дълбоко за колата. Колата потъна, а ние някак си успяхме да спасим оборудването и себе си. Тъй като беше посреднощ, ни отне още около 3 часа да измъкнем и колата.

Мийнал: Бяхме на най-високото шосе в света... и ни свършиха горивото и парите. Нямаше никого освен един човек с булдозер, който отказа да ни даде гориво, тъй като то е собственост на правителството. Беше наистина откачено да го убедим да ни помогне и в крайна сметка след два дни стигнахме до следващата бензиностанция.

39080

Филм, прожектиран на чаршаф, вързан за два крайпътни стълба.

- Какво следва?

Томас: Две коли, осем души, повече от 200 държави, филм в три части - „Преоткрий света“.

Мийнал: Имаме ново бяло платно – и то ще бъде още по-красиво. Да видим колко красива картина ще нарисува светът на него!

*

"Открий отново Индия“ можете да гледате по време на фестивала за хапливо документално кино Sofia Biting Docs на следните дати и места:

15.10. - Дом на киното – 19.00 ч.
16.10. - Културен център G8 – 19.30 ч.
17.10. - Евро Синема – 19.00 ч. 

Извънредна прожекция: 23.10., 19:30 ч., Културен център G8 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин