Финландия обмисля четиридневнa работна седмица с 6-часови работни дни - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Финландия обмисля четиридневнa работна седмица с 6-часови работни дни
Автор: Peika.bg
Финландия обмисля четиридневнa работна седмица с 6-часови работни дни

Докато повечето хора в западния свят работят пет дни в седмицата, осем часа на ден, някои компании и дори държави се опитват да хакнат сегашната система на производителност и да въведат четиридневна работна седмица. 

Има опит за въвеждане на този работен график в Япония, когато Microsoft Япония проведе експеримента. Резултатите бяха отвъд задоволителните, тъй като компанията забеляза почти 40 процента увеличение на производителността със своите служители. 

Новият премиер на Финландия Сана Марин има някои различни идеи и мисли, че този работен график е полезен за обществото и смята да го въведе в своята страна.

Финландия обмисля четиридневнa работна седмица с 6-часови работни дни

Преди да започне работа като министър-председател на финландското правителство, 34-годишната Сана Марит, която в момента е вторият най-млад премиер в света, излезе с красив план да изпрати страната си на различен курс по отношение на типичното разбиране за работното време. Един от плановете й беше да въведе четиридневна работна седмица и шестчасови смени. 

Тогава тя каза: „Вярвам, че хората заслужават да прекарат повече време със семействата си, любимите хора, хобитата и други аспекти на живота, като културата. Това може да бъде следващата стъпка за нас в професионалния живот."

Тя вярва, че страната ще просперира още повече, ако гражданите могат да прекарват повече време със семействата си.

Санна Марин смята, че е важно да се позволи на финландските граждани да работят по-малко. Според нея не става въпрос за управление с женствен стил, а предлагане на помощ и спазване на обещания, дадени на избирателите. 

Съседната държава Швеция може да е пример за нейното решение да намали продължителността на работната седмица, тъй като през 2015 г. те проведоха експеримент и изпробваха шестчасов работен ден. Резултатите показаха, че служителите са по-щастливи, по-богати и продуктивни.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин