Финландският музей на мумините на Туве Янсон - С деца на път - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Финландският музей на мумините на Туве Янсон
Автор: Peika.bg
Финландският музей на мумините на Туве Янсон

Тампере е град в централна Финландиякойто обграден от десетки езера. 

Той е наричан още „Мансе, по подобие на Манчестър, който се превръща в първия индустриален град в света след бума на текстилната индустрия. Тампере пък е първи индустриален град във Финландия.

В този 200-хиляден град обаче има над 20 музея, посветени на странни на пръв поглед тематики – музей на хокея, на електронните игри, шпионски музей и музей на Ленин

Съвсем наскоро в Тампере отвори врати и единственият по рода си Муминтрол музейТам образите на мумините оживяват и присъствието им е осезаемо и това е постигнато по изключително изящен начин.

Финландският музей на мумините на Туве Янсон


На пръв поглед Муминтрол музеят представлява колекция от оригиналните графики и модели, съпътствали създаването на всяка история за мумините. Първата по рода си експозиция отвежда посетителя на истинско приключение в света на фантазията: можеш да се скриеш под вълшебна шапка, да стоиш на глетчер по време на снежна буря или да гледаш как преминава комета на фона на нощното небе.

В притъмнените помещения са скрити стаички, в които можеш да видиш анимирани версии на най-първите образи на мумините, създадени от Туве Янсон още в тийнейджърските ѝ години. В пода има дупки, покрити със стъкло, които разказват тайнствени истории за реки и морета, снежни бури и изгубени съкровища. Вятърът тихо свисти, светлината е мека и всеки детайл изглежда като истински.

Повечето от изложените вътре макети са правени от самата Туве Янсон и са впечатляващи. Централният експонат и гордост на музея е 5-етажната, висока 3 метра, синя Мумин къща - къщата на многото тайни.

Финландският музей на мумините на Туве Янсон


В Муминтрол музея има и студио за отключване на творческия потенциал, където могат да се изпробват различни техники, писци и хартия за рисуване, подобни на тези, които самата Туве Янсон е използвала при създаването на света на мумините.

Приказното изживяване завършва в малък, уютен библиотечен кът с удобни читателски кресла и книги за мумините на десетки различни езици, за да може всяко дете да продължи личното си приключение с мумините в някоя от техните чудати истории.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория С деца на път
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин