Флорални зрелища по света: 9 дестинации за любителите на цветя - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Флорални зрелища по света: 9 дестинации за любителите на цветя
Автор: Peika.bg
Флорални зрелища по света: 9 дестинации за любителите на цветя
Снимка: pixabay

Нека разгледаме кои са най-необикновените и пълни с цветя дестинации по целия свят, като лавандуловите полета на Прованс и да видим кога е най-подходящото време да ги посетим.

Едно пътуване, съобразено с календара на природата, може да даде ослепителна награда от цветове. Пролетни багри и летен цъфтеж могат да подобрят най-невероятните дестинации, превръщайки ги от прашни и сиви места в карнавал на цвят и аромат.

Независимо дали сте склонни да пътувате специално, за да видите цветята, няма да ви навреди да планирате малко по-внимателно времето на престоя си, което да гарантира, че ще пристигнете до вашата дестинация, облечена в нейния най-прекрасен цветен тоалет.

Ето някои от най-обичаните флорални зрелища в света и кога е най-добре да ги видите:

1. Джакаранда, Претория

Флорални зрелища по света: 9 дестинации за любителите на цветя
Снимка: pixabay

Малко известен факт е, че дървото джакаранда всъщност е родом от бразилия, но тази лилава красота толкова се е сляла с пейзажа на Южна Африка, че често това е първото място, с което го свързваме, когато се наслаждаваме на жизнените виолетови цъфтежи на дървото.

Казват, че дърветата Джакаранда са били въведени в Йоханесбург и Претория от разсадника Уилям Нелсън през 1800-те. По-специално Претория може да се похвали с най-впечатляващите гледки, може би от всяка точка на света. Десетки хиляди джакаранди се редят по улиците - дори прякора на Претория е „Джакаранда Сити“. Дърветата се коренят и в местната култура; обществени пространства, ресторанти, кафенета, търговски центрове и дори радиостанция са избрали имената си в негова чест.

Сред най-добрите улици, облицовани с джакаранда, са улица "Босман" в Централна Претория или улица „Целиерс“ в Съннайсайд. За панорамна гледка към оцветения в лилаво град, се насочете към природния резерват Клапъркоп, точно извън центъра на града.

Най-доброто време за посещение: септември до ноември

2. Калифорнийски макове, Антилопова долина

Флорални зрелища по света: 9 дестинации за любителите на цветя
Снимка: pixabay

Тези диви цветя образуват огромни килими от слънчево-жълто и оранжево през седемте мили пешеходни пътеки в резервата на мака Антилоповата долината, Калифорния. Макът, родом от Калифорния, е официалното държавно цвете и е толкова плодотворен в крайбрежния и вътрешния пейзаж, че ранните испански заселници нарекли Калифорния „Земята на огъня“.

Често ще видите цветето, украсяващо пътните знаци и фасадите на магазините, а на 6 април има ежегоден "Ден на Калифорнийския мак", който отбелязва културното му значение. Символичното значение на мака е изложено през май 2018 г. на Кралската сватба на херцога и херцогинята на Съсекс - вплетено в сватбеното було на Меган в знак на признание за нейното калифорнийско наследство.

Тези чувствителни към слънцето растения могат да се отдръпнат при всеки намек за неблагоприятно време, така че проверете прогнозата за времето преди вашето посещение. Техния брой за годината и разпространението им може да зависи и от количеството на валежите в региона. За щастие има специална гореща линия за цветя, която дава актуална информация.

Най-доброто време за посещение: март до април

3. Балдахини от глициния, Япония

Флорални зрелища по света: 9 дестинации за любителите на цветя
Снимка: wikimedia

Не е тайна, че Япония е дом на някои от най-почитаните тунели и балдахини от глициния, с някои екземпляри на възраст над 150 години. Чрез усуканите, извити глициниеви дървета старателно приковани за рамки, бавната, медитативна и дисциплинирана природа на японската култура и истинска природна красота наистина може да бъде оценена.

Цветният парк Ашикая в Точиги, на около 130 км северно от Токио, е дом на един от най-спиращите дъха балдахини от глициния на Япония. 150-годишното дърво обхваща изключителното разстояние 80 метра. Тунелът на глициния в градини Kawachi Fuji-en в района на Кюшу е още едно известно място - дом на 150 дървета от глициния и зрелищен 100-метров тунел.

Пиковият цъфтеж обхваща Япония от юг на север. Колкото по-мек е климатът, толкова по-рано цъфти, така че би било разумно да проверите преди посещението си. В средата на април до началото на май обикновено е най-доброто време да се насладите на гледката.

Най-доброто време за посещение: от април до май 

4. Сезонът на мароковия цвят на бадемите

Флорални зрелища по света: 9 дестинации за любителите на цветя
Снимка: wikimedia

Бледите розови подножия на планините Атилас съобщават за настъпването на пролетта в Мароко, трансформирайки вълнообразния лунен пейзаж и околните берберски села. Безкрайни горички от бадемови дървета зачервяват хълмовете и долините, осветявайки пътя към Тафраут; тихо берберско село в долината на Амел и сърцето на Мароко, което произвежда бадем.

Бадемите са важни за културата и икономиката на Мароко - тъй като те са важна съставка в тагините, сладкишите и десертите. Всъщност северноафриканската страна е един от най-големите световни производители. Бадемите са толкова значими за Tafraout, че всяка година се провежда фестивал на цветовете на бадемите, където се излагат берберска музика, танци и театър и където търговците се срещат, за да обменят бадемови продукти. Неуловимият фестивал няма конкретна дата; местните фермери решават датата според това кога цъфтят бадемовите дървета.

Най-доброто време за посещение: февруари

5. Хортензии в Азорските острови, Португалия

Флорални зрелища по света: 9 дестинации за любителите на цветя
Снимка: pixabay

Архипелагът на Азорските острови е обичан по целия свят заради изобилието си от хортензии: големи, смели помпони от синьо, розово и бяло, развеселяват летните месеци в крайбрежния пейзаж. Уникалната природа на вулканичните острови прави пейзажа спиращ дъха, заедно с красивите хортензии - всъщност не са местни за острова, но са въведени от Америка или Азия преди около 300 години. 

С течение на годините хортензиите са се превърнали в символ на Азорските острови и ще ги виждате навсякъде, ограждащи пътища и пътеки на всички девет острова. За най-красиви гледки се отправете към остров Faial, известен на местно ниво като „синия остров“ поради безкрайните му живи плетове на сини хортензии по крайбрежните пътеки. Или се насочете към Пико, включен в списъка на ЮНЕСКО на Азорските острови, където драматичният черен вулканичен пейзаж е украсен със синьо през лятото. 

Най-доброто време за посещение: юни и юли

6. Полетата от лавандула в Прованс

Флорални зрелища по света: 9 дестинации за любителите на цветя
Снимка: pixabay

Затворете очи и поемете дълбоко дъх – всичките ви сетива ще ви кажат, че се намирате в Прованс.

Лавандуловият аромат е най-силен от средата на юни до средата на август, когато стъблата се веят като морски вълни от вятъра, а лилавата шир се простира, докъдето ви стига погледът. Лавандуловите полета се намират на платото в основата на връх Мон Ванту, край градовете Апт, Люберон и Валреа.

В Прованс лавандулата от столетия се използва за ароматизиране на спалното бельо и на водата във ваната. А пчелите обожават аромата й точно колкото и хората, и правят лавандулов мед с много нежен, деликатен вкус. От цветовете на растението местните хора произвеждат сладко и ароматизиран чай. Така освен наслада за очите и носа, можете да откриете и гастрономическото приложение на лавандулата.

Няколко от фермите в региона приемат посетители. Тук можете да видите как се бере, суши и съхранява цветът, както и как се дестилира лавандуловото масло, от което се произвежда изискана козметика.

Най-доброто време за посещение: юни до август

7. Лупините на Макензи, Нова Зеландия

Флорални зрелища по света: 9 дестинации за любителите на цветя
Снимка: pixabay

Лупините ограждат тюркоазените езера и речните брегове в региона Макензи на Южния остров на Нова Зеландия всяко лято. Интересното е, че те всъщност са екологичен вредител - те са въведени в региона преди малко повече от 100 години и оттогава се размножават до степен да се превърнат в заплаха за екологията на региона.

Възможно е лупините да бъдат изкоренени от провинцията на Нова Зеландия за по-доброто благо, затова им се наслаждавайте, докато можете! Някои от най-добрите места за разглеждането им включват езерото Текапо, Ванака, Твизел и езерото Таупо.

Най-доброто време за посещение: ноември до февруари

8. Полета от лалета в Лисе, Холандия

Флорални зрелища по света: 9 дестинации за любителите на цветя
Снимка: pixabay

Благодарение на дългия пролетен сезон и прохладните нощи на Холандия, „световният магазин за цветя“ е световен лидер в отглеждането на лалета за търговска продажба, предлагайки на любителите на лалета възможността да се наслаждават на великолепен пейзаж, изпъстрен с цветове от лалета преди масовата реколта от около 1,7 милиарда лалета, преди да бъдат набрани, за да украсят интериора ни. 

Централните и северозападните райони на Холандия предлагат най-добрите места за възхищение на полета от лалета - Noordoostpolder в района на Флеволанд е може би най-многобройният и можете да следвате брега от Лайден до Алкмар, за да разгледате допълнително.

Лурният регион на Лисе е домакин на най-известната сензация на лалета в света; 32-хектарната площадка на Keukenhof Gardens, която празнува всяка пролет всяка година с колекция от седем милиона многоцветни лалета.

Най-доброто време за посещение: от април до май

9. Вишневият цвят на Вашингтон

Флорални зрелища по света: 9 дестинации за любителите на цветя
Снимка: pixabay

Вашингтон е прилив на розовиия цвят всяка пролет, дом на над 3000 цъфтящи череши, предоставени от Япония в началото на 1900-те. Поводът се отбелязва ежегодно с "Национален фестивал на цъфтежа на черешите". Цъфтежът на черешите продължава средно около седмица, така че ще трябва да следите прогнозата за него в града, за да сте сигурни, че ще бъдете навреме там, когато 70% от дърветата цъфтят в синхрон.

Фестивалът привлича милиони посетители всяка година. Така че, за да избегнете тълпите, се насочете възможно най-рано - цъфтежът не се влияе от неблагоприятните атмосферни условия или светлинни условия, така че ще бъде еднакво хубав по всяко време на деня. Ако наистина не сте против тълпите, бихте могли да изберете разходка с каяк.

За красива панорамна гледка и идеални условия за фотография вижте дърветата в „златен час“ - когато слънцето изгрява около 6:30 сутринта или когато залязва около 19:30 ч.

Най-доброто време за посещение: началото на април 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин