Флоренция и средният пръст на Галилей - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Флоренция и средният пръст на Галилей
Автор: Peika.bg

Най-ироничният експонат, който можете да видите във Флоренция - средният пръст на Галилео Галилей. Костиците на няколкостотин години са се изправили гордо под стъклен похлупак в центъра на града на науката и изкуството и правят това, което самият учен не е успял да направи с пълна сила приживе - размахват пръст на всички съмняващи се. През 1737 г., 95 години след смъртта на Галилей, негови почитатели вземат три пръста, зъб и ребро от скелета му, докато трае пренасянето на останките му в специално изградената за него монументална гробница в базиликата Санта Кроче (срещу гробницата на Микеланджело). Доскоро смятани за изгубени, два от пръстите и зъбът бяха открити и откупени на търг през 2009 г. Сега са изложени заедно със средния пръст на дясната му ръка в Музея Галилей (бившия Музей на история на науката).

Тъй като научните търсения на Галилей са били в насрещното движение на тогавашната мейнстрийм наука (а именно – тази на католическата църква), през 1633 г. той е осъден от Инквизицията за ерес. Трудовете му, подкрепящи визията на Коперник за слънцето в центъра на система от планети, са забранени и Галилео прекарва последните девет години от живота си в самота под домашен арест, като постепенно напълно ослепява.

Едва ли има по-подходящ дом за пръстите (и изобщо за наследството) на тази емблематична за Флоренция и Тоскана фигура. Още от появата си този музей е различен от другите. Създаден е, за да съхранява колекцията от научни инструменти на фамилиите на Медичите и Лотарингите, като през 1775 г. дори е отворен за посещение от народа – нещо нечувано за времето си, тъй като дотогава музеите са достъпни само за учени и студенти. В началото колекцията се е помещавала в галерия Уфици, а по-късно е преместена в сегашната си сграда.

Днес в Музея Галилей можете да видите измервателни уреди, компаси, механични часовници, квадранти и всякакви други научни приспособления от последните няколко века. Тук се съхраняват и оригиналните оптични инструменти, с които Галилей открива четирите луни на Юпитер, наречени в негова чест Галилееви луни (Йо, Европа, Ганимед и Калисто).

Полезна информация: Музей Галилей (Museo Galilei) се намира много близо до Понте Векио и галерия Уфици, на брега на река Арно. Точният адрес е Piazza dei Giudici 1. Работи от 9:30 до 18 часа, вторник – от 9:30 до 13 часа. 

*

Прочетете още за забележителностите в Тоскана.

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин