Фолс Роуд – историята на Северна Ирландия е на улицата - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Фолс Роуд – историята на Северна Ирландия е на улицата
Автор: Стефан Стефанов

Фолс Роуд (Falls Road) е главната улица, която минава през западната част на северноирландската столица Белфаст.


Тя започва от улица Дивис в центъра на града и завършва в Андерсънстаун в предградията. Фолс Роуд е една от най-известните улици в Северна Ирландия, защото е била арена на суровата история на страната и белезите от нея още личат по стените й.

Имало едно време в Ирландия

Кървавият конфликт в страната е прекалено дълъг и сложен, за да бъде разнищен докрай в тази статия, но накратко казано историята е следната: когато англичаните завладяват католическа Ирландия, те заселват Ълстър (днешна Северна Ирландия) с протестанти (англичани и шотландци), на които дават конфискуваните ирландски земи. През вековете на английско владичество между католиците-ирландци и протестантите започва кървава вражда, подклаждана от властите. След обявяването на независимостта на Ирландия през 1922 г . Ълстър остава завинаги в територията на Великобритания, което е причината за конфликта между ирландците/католици/републиканци, които искат територията да бъде върната към родината им и протестантите/лоялисти, които искат Северна Ирландия да остане в английски ръце. Кървавият конфликт на практика продължава три десетилетия между 1968-1998 г.

Специално Фолс Роуд има още по-особена и заплетена история, защото районът е бил населяван основно с ирландски работници, което го е обособило като крепост на социалистите в Северна Ирландия, което обяснява и защо републиканските настроения там до 70-те не са били особено силни, за сметка на работническо-социалните.

Със започването на открития конфликт между ирландските републиканци от ИРА (Ирландската републиканска армия) от една страна и ълстърските лоялисти, подкрепяни от англичаните от друга, Фолс Роуд става истинска арена на събитията.

През 1969 г. няколко улици около Фолс Роуд са изгорени от протестанти, а английската армия се разполага на улицата и на практика я окупира. Положението окончателно отива по дяволите, когато, след акция на ИРА през 1970 г., 3000 английски войници затварят съседните улици и използват сълзотворен газ. В последвалите престрелки са убити четирима ирландци, а армията остава на Фолс Роуд в следващите 30 години, наблюдавайки всичко от кулата си на улица Дивис.

Тъй като улицата на протестантите, Шенкил Роуд, е в съседство, двете улици са отделени с т.нар. „мирни“ линии (бариери, стени, огради, пропусквателни пунктове, които отделят католическите от протестантските квартали), които могат да бъдат видени и до днес.

Любопитно

В началото Фолс Роуд е бил просто селски път, който водел към града, но с увеличаването на населението през 19-и век, значението му нараства и пътят се превръща в основна улица. Интересен факт е, че много от улиците са кръстени на главни действащи лица и битки от Кримската война (1853–1856) от същия период. Например улица „Риглан“ е кръстена на британския главнокомандващ Лорд Риглан, улица „Алма“ – на битката при Алма, а има дори улица „Севастопол“, която пази спомена от обсадата при едноименния град.

Култура, вместо оръжия

Освен място на сражения, Фолс Роуд е мястото, откъдето тръгва съживяването на традиционните ирландски език, танци и музика в Северна Ирландия. Основен тласък за това движение е т.нар. Комюнити Фестивал, известен още като Фестивалът на Западен Белфаст, който започва през 1988 г. с идеята да представи местната общност в нейната позитивна и артистична страна. Инициативата среща огромен отклик и се разгръща в улични партита из целия град, а Комюнити Фестивал се превръща в един от най-големите фестивали от този род в Европа. В наши дни програмата на фестивала се разпростира в поредица от събития през цялата година.

От 90-те години насам Фолс Роуд вече доста по-спокойно място и се превръща в туристическа дестинация, защото представлява истински музей на историята на страната, особено от времената на сблъсъци между ИРА и англичаните, времена запечатани в паметта на местните като Неприятностите (The Troubles).

Тематичните републикански мюръли по стените са едновременно внушителни, провокиращи и красиви, носещи един особен дух в себе си. Една от най-известните туристически локации е „Стената на солидарността“, върху която са изрисувани мюръли, посветени на местни борци за независимост, както и чуждестранни такива от Палестина, ЕТА (сепаратистката организация на баските в Испания) и др.

Какво още

На Фолс роуд има още какво да се види

- Там е офисът и магазинът на ирландската републиканска партия Шин Фейн, известна в миналото с активното си участие в конфликта. Известно е, че те винаги дават интервюта на телевизиите пред мюръла на Боби Сандс – един от символите на ирландската борба за освобождение на Северна Ирландия, който умира по време на гладна стачка в затвора през 1981 г

- Там се намира Cultúrlann - ирландски културен център, който е отворен цяла година.

- Една от трите библиотеки Карнеги в Белфаст е на Фолс Роуд. Тя е отворена още през 1908г . и е последната от трите в града, която все още функционира.

 

- Там има и няколко големи католически църкви като катедралата „Сейнт Питър“ на Дивис Стрийт в долната част на Фолс, църквата „Сейнт Пол“ в средната част на улицата и църквата „Сейнт Джон“ в горната част. В близост е и манастирът Клонард.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин