Форли за един следобед - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Форли за един следобед
Автор: Мира Янева

Ако летите често с нискобюджетни авиолинии, Форли и Болоня вероятно са се слели почти в едно понятие – нещо като Форли/Болоня - там, където каца самолетът“, преди да отпрашите я към Римини, я към Болоня, я към Сан Марино. Това, че в него не се стичат многохилядните всичко-помитащи тълпи, познати ви от Флоренция, Венеция и Рим, означава, че тук можете да усетите истински атмосферата на италианските градчета. Не го подминавайте високомерно и Форли ще ви се отблагодари. Трябват ви един следобед, едно колело под наем (най-удобният начин да разгледате града) и хубаво време (почти целогодишно). Ето какво има за откриване в несправедливо подминавания Форли.

Площад Сафи (Piazza Saffi) се намира в центъра и няма как да го подминете – защото е един от най-големите в Италия. Освен това е увековечен от Данте в „Божествена комедия“. Именно на площад Сафи се разиграва битката между Гуидо де Монтефелтро и изпратените от папа Мартин V френски войски (за справка „Ад“ - Песен 27-ма). Сега трудно ще си представите такъв епичен сблъсък, защото днес площадът ви приканва преди всичко да му се възхищавате и да снимате подредените му като от конструктор лего фасади.

Една от уличките, които не трябва да пропускате в центъра, е Гарибалди (Corso Garibaldi). Тук ще ви се стори, че времето е спряло. Шумните улици с коли и магазини са само на метри от вас, а вие сякаш сте в друга епоха сред каменната настилка и обраслите с пълзящи растения фасади на вековните сгради. Типична тясна италианска уличка. За бавни, мързеливи следобеди.

Близо до центъра се намира и бившото училище за летци (Collegio Aeronautico) със статуята на Икар отпред. В сградата има мозайки и схеми, свързани с историята на човешкия полет.

Разходете се и до крепостта на Равалдино (Rocca di Ravaldino), която изглежда впечатляващо за своята над 600-годишна възраст. През вековете е била сцена на победи и падения, а в края на 19-и век се е използвала и за затвор. Говори се, че в подземията й се крият тайни тунели и проходи, но вие няма как да ги видите (защото вече няма да са тайни).

Ако сте любители на католическите църкви, Форли си има много – повечето са си все тук от Средновековието, с каменни фасади, внушителни камбанарии и мощи на местни почитани светци. 

Полезна информация: От летище Ридолфи (или познатото като Форли/Болоня) има редовни автобуси (вижте разписание и цени на билетите тукОт жп гарата на Форли можете да вземете директен влак до Болоня или Анкона

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин