Фото сряда: Как се изкачва Монблан (с магаренце) - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Фото сряда: Как се изкачва Монблан (с магаренце)
Автор: Екатерина Мандова

Ако планините в България ви се струват ниски и вече сте обходили и съседските възвишения, то едва ли ще се намери нещо, което да задоволи планинската ви страст повече от един поход до най-високия връх в Алпите – Монблан. Подготвили сме ви зашеметяваща комбинация от полезни съвети и страхотна галерия със снимки.

Подходящо време: Избягвайте туристическия сезон, който започва в началото на юли и трае до края на август. Сигурно и сами се сещате, че тълпите от хора, които се снимат на всяка полянка, само ще ви се пречкат. А и винаги съществува вероятността някой по-невнимателен турист да ви бутне от ръба.

Изходна точка: Най-популярното място за начало на похода е град Шамони във Франция. Там има и доста центрове за информация относно маршрути и места за нощувка.

Екипировка: Носете само най-необходимото. Можете да си наемете и малко магаренце, което да ви прави компания по пътя. Не можете да го товарите обаче с повече от 6 кг багаж. Откъде да си наемете магаренце отново можете да разберете в Шамони, а цената за един ден е около 45 евро.

Независимо по кое време в годината сте решили да изкачите върха е важно да си вземете котки и пикели. Много хора използват и щеки за ски вместо пикели. Освен специални планинарски обувки и добри спортни обувки с дебела подметка ще ви свършат работа. А в магазините в Шамони ще ви покажат как да им и сложите котките.

Въже и поне един карабинер са почти задължителни, за да се осигурите докато минавате през по-стръмните места. На върха обикновено е доста студено и ветровито, така че няколко зимни дрехи няма да са излишни.

Нощуване:На повечето места не е позволено разпъването на палатка, а се носят и слухове, че понякога ги конфискуват. Ако използвате палатката си само вечер обаче не би трябвало да имате проблем.

Храна:Храна се намира на всеки 5 километра, а хижа на всеки 10 км.

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Daniela Atanasova, 22.09.2012 | 16:32
хей , хора на обувките се закрепват котки те , а не пикелите /само за информация, че е лошо ако се мъчите да направите обратното/.
Абонирайте се за нашия бюлетин