Фото сряда: Пейка и половина - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Фото сряда: Пейка и половина
Автор: Мария Ангелова

Пейките на датския скулптор Йепе Хайн са толкова разчупени, че ви подканят да правите на тях всякакви други неща, но не и просто да си седите. Точно такава е и идеята на Йепе – чрез своите Модифицирани социални пейки (Modified Social Benches) да сближи хората и да ги накара да си общуват повече. Не пейка, а пейка и половина!

За основа той използва формата на стандартните паркови пейки. Всяка модифицирана пейка обаче е наклонена под ъгъл, завъртяна, усукана, разсечена, обърната... Така сядането на нея изисква понякога сериозно физическо усилие и от място за почивка се превръща в място за активна дейност. Освен това предизвиква хората да си общуват, като ги среща под различни, често неочаквани ъгли. В крайна сметка пейките се превръщат в нещо средно между нефункционален предмет и полезна мебел.

Част от пейките на Йепе Хайн можете да видите до 30 септември на Триеналето за съвременно изкуство Beaufort04 в белгийския град Де Хаан.

Другият впечатляващ проект с пейки на Йепе е Дългата модифицирана пейка Мурау (Long Modified Bench Murau). Представлява 30-метрова пейка, която ту се издига нависоко, ту потъва под земята, за да изскочи отново малко по-надолу. Тази пейка вече не може да бъде видяна, но пък ще ви я покажем на снимка. Заповядайте в галерията!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин