Фото сряда: Под манастирската лоза в Кърджали - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Фото сряда: Под манастирската лоза в Кърджали
Автор: Мария Ангелова

Има едно място в Кърджали, което ще ви накара да се почувствате сякаш се завръщате в отдавна забравения си дом. Зелената, безупречно поддържана трева, стройните лехи с богородички, саксиите с нацъфтяло мушкато по прозорците и дългите ластуни на лозата, която прави сянка пред стряхата, ще ви върнат именно там – в къщата на баба и дядо от летните училищни ваканции. Щастлива носталгия, внезапен порив за размисъл и спокойствие – това ще усетите в манастирския комплекс „Свето Успение Богородично“ в Кърджали.

Тук я няма каноничната строгост, характерна за много други манастири. Свещопродавницата прилича по-скоро на къщичка от захар, а отношението към посетителите е като към добри познати. Освен това светата обител напълно се вписва в представата за християнски добродетели - всеки ден в трапезарията на комплекса се хранят над 90 бедни хора, има пансион за изпаднали в нужда, както и кабинети за компютърно обучение, църковно пеене, дърворезба. Официалното име на манастира - „Православно духовно средище“ подсказва колко много благородни дейности се извършват тук с грижовното внимание на отец Боян Саръев.

До преди 12 години на това място има само една църква, построена през 30-те години на миналия век. През пролетта на 2000 г. обаче на отец Боян Саръев (тогава свещеник в храма) му се присънва самата Богородица, която му казва да изгради манастир при лечебния кладенец до църквата. Само за три години са построени двете крила с всички прилежащи сгради, като комплексът е съграден изцяло от дарения.

Има и още една причина да посетите манастира, особено ако сте силно вярващи. В дървено резбовано ковчеже до иконостаса се пази частица от Христовия кръст. Дървените парченца са намерени в бронзов нагръден кръст (реликварий) по време на разкопките на архиепископска църква в близкия Перперикон.

Ако вече сме ви убедили, че си заслужава да прекарате няколко часа в манастира „Свето Успение Богородично“ в Кърджали, разгледайте и галерията.

Полезна информация: Манастирският комплекс се намира в кърджалийския квартал Гледка, на улица Ана Вентура 2. В гостоприемницата може да се преспи. Допълнителна информация ще откриете тук.

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин