Франция обявява нова система, която да помогне на туристите да получат здравната карта - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Франция обявява нова система, която да помогне на туристите да получат здравната карта
Автор: Peika.bg
Франция обявява нова система, която да помогне на туристите да получат здравната карта

Франция вече изисква здравни карти за всички ресторанти, кафенета, барове и транспортни мрежи на дълги разстояния, както и много места за забавление, отдих и култура.

Здравната карта доказва, че притежателят е напълно ваксиниран, възстановил се е от вируса или е дал отрицателен тест за COVID-19. Кандидатстването за този здравен пропуск е доста лесен процес, ако сте френски гражданин или турист, посещаващ Франция от друга държава от ЕС, но посетители от другаде съобщават за трудности при получаването му.

В понеделник беше обявен нов процес, чрез който пропускът да бъде достъпен за туристи, посещаващи Франция извън ЕС. Той ще им позволява да преобразуват своите сертификати за ваксинация за QR код в хартиен или цифров формат, достъпен с френската система за тяхното пътуване.

Ако пътувате до Франция, ето ръководство за разбиране какво представлява здравната карта, къде трябва да я представите и как можете да се регистрирате за нея.

Какво представлява здравната карта?

Санитарният пропуск (здравна карта) показва, че притежателят е бил напълно ваксиниран срещу COVID-19 (във Франция това означава една седмица след последната доза от курса на ваксина Pfizer, Moderna или AstraZeneca или 28 дни след ваксина Johnson & Johnson), се е възстановил от вируса през последните шест месеца или е дал отрицателен тест през последните 72 часа с PCR или антигенен тест.

Къде трябва да го представя?

Той влезе в сила на 21-ви юли, като предоставя на притежателя достъп до всяко място за отдих или култура в цяла Франция с капацитет над 50 души, включително музеи, галерии, театри, кина, концертни зали, изложбени пространства, нощни клубове, дискотеки, зоологически градини, фестивали на открито, спортни заведения, тематични паркове, библиотеки, басейни и туристически атракции като Айфеловата кула.

На 9 август здравната карта беше разширена за ресторанти, кафенета и барове (както на закрито, така и на открито), някои търговски центрове, влакове и автобуси на дълги разстояния, вътрешни полети, болници и старчески домове.

Хората могат да качат статуса си на ваксинация или тестване в приложението ToutsAntiCovid или да кандидатстват за хартиена версия с QR код. Изисква се за всеки над 18 години и до 30 септември ще бъде разширена и за деца на възраст между 12 и 17 години.

Служителите проверяват здравните карти на клиентите, преди да посетят Айфеловата кула

Как туристите могат да кандидатстват за здравната карта?

Ако пътувате от ЕС, можете да представите своя цифров сертификат за COVID-19 или всеки одобрен европейски здравен сертификат, който документира ваксината или състоянието ви на тестване. Френското посолство в Германия потвърждава, че ако издаденият ви сертификат е с европейски флаг, вашият сертификат е съвместим и „ще бъде разпознат по време на проверки във Франция по същия начин като френските сертификати.

Не съм ваксиниран, къде мога да се тествам във Франция?

Тестването е широко достъпно във Франция в повечето аптеки и медицински заведения, но обикновено ще трябва да си запишете час предварително. Повечето аптеки могат да направят антигенни тестове за около 25 евро, а PCR тестовете могат да струват около 45 евро. Когато използвате здравната карта като неваксиниран човек, вашият статус на тестване е валиден само за 72 часа, което означава, че ще трябва да бъдете редовно тествани, за да влезете в заведения.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин