Френската багета влиза в списъка на ЮНЕСКО? - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Френската багета влиза в списъка на ЮНЕСКО?
Автор: Peika.bg
Френската багета влиза в списъка на ЮНЕСКО?

За някои багетата може да е просто един хрупкав, продълговат хляб, но за французите тя е много повече.

Следвайки примера на италианците и тяхната пица, френският президент Емануел Макрон подкрепи призива багетата да се превърне в културно богатство, сертифицирано от ЮНЕСКО.

Във Франция багетите се консумират най-вече за закуска. Разчупват се и се мажат с масло или конфитюр. Според френската асоциация на хлебопроизводителите този хляб е достоен за по-високи похвала и трябва да стане част от световно културно богатство. Изглежда президентът Макрон е на същото мнение.

Френската багета влиза в списъка на ЮНЕСКО?

Според него „багетата е завистта на целия свят“, в смисъла, че всяка страна би искала да я има. Искането на Франция за признаване на продълговатия златист хляб за световно богатство не е толкова странно. Засега в списъка на ЮНЕСКО са включени още: бирената култура на Белгия, музика на кубинските фермери и други.

През 1993 г. Франция прие закони за защита на традиционната багета. Хлябът сега може да се прави само от пшенично брашно, мая, вода и сол - без добавени консерванти. Освен това багетата не трябва да се замразява.

Френската багета влиза в списъка на ЮНЕСКО?

През 2016 г. французите измислят т. нар. сгъната багета", така че велосипедистите да могат да я поберат в раниците си, без да я счупят. В Париж пък се дава награда за най-добра багета на годината. Така че този хрупкав хляб е много важна част от културата и историята на Франция.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин