Фуертевентура: Най-доброто място за звездобройци - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Фуертевентура: Най-доброто място за звездобройци
Автор: Peika.bg
Фуертевентура: Най-доброто място за звездобройци
Снимка: Mike Gleason

Обичате ли да се вглеждате в звездното небе? А знаете ли, че ЮНЕСКО има специална програма, която опазва местата на планетата, от които гледката към звездите е най-добра?

От един от Канарските острови – Фуертевентура (всъщност острова с най-ниска надморска височина) може да се наблюдава кристално ясно Млечният път. Това е причина ЮНЕСКО да го превръща в резерват и туристическа дестинация StarLight. Такова звание се дава на места, които предоставят уникалната възможност да се наблюдава препълненото със звезди небе. Идеалното място за звездобройци-мечтатели, астрономи-любители или просто почитатели на красивите звездни нощи.

Фуертевентура има изключителни условия за наблюдаване на небето през нощта. В наши дни Астрономическата асоциация във Фуертевентура организира нощни излети с професионалисти в сферата. Освен това, правителството е оборудвало с астрономическа апаратура убежището Тефиа, местност в централата западна част на острова, за да може хората да се наслаждават на гледката.

Островът разполага и с археологическо наследство, свързано с астрономията. Първите му жители са оставили своя отпечатък върху планината Тиндая. Разкопките на архео-астронома Хуан Антонио Белмонте разкриват археологически останки от аборигените, ориентирани спрямо важни елементи на небесния и географския пейзаж. „Изпъкват – според Белмонте – тези, които са ориентирани към зимното слънцестоене, към полумесеца и към вечерната Венера. Това е било, без съмнение, уникална астрономическа обсерватория, още преди да е съществувала астрономията“.

Прочетете повече за Канарските острови. 

 

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Peika.bg и във Facebook, за да следите всички вдъхновения за пътешествия и разкази на (не)обикновени пътешественици!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин