Гавин Менсес - пътуване по следите на Атлантида - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Гавин Менсес - пътуване по следите на Атлантида
Автор: Мария Ангелова

Британецът Гавин Менсес пътува по следите на изгубената Атлантида, които го водят по целия свят. Като проучва новите геоложки открития, находките от древни корабокрушения, последните разкопани археологически артефакти и най-новите ДНК данни, той прави смайващо откритие: Атлантида не само е съществувала, но е била център на високо развитата минойска цивилизация, която се простирала от Средиземноморието до Англия и Северна Европа, стигала до Индия и даже до Сверена Америка. Той прави забележителни открития като местонахождението на континента, първото в света дешифриране на езика и катаклизма, довел до унищожаването на цивилизацията, които разкрива в своята книга "Изгубената империя Атлантида". Ето какво сподели Гавин специално за Peika.bg.


- Пътували сте много във връзка с проучванията си за Атлантида. Кои са любимите ви места?

- Може би най-любими са ми Адриатическо и Егейско море, които съм посещавал много пъти от 1958 г. насам. Особено много ми харесва да отпътувам от Венеция за Атина с ферибот, след това да се прехвърля на местните фериботи и през островите да достигна до Черно море. Има толкова много контрасти в това пътуване, особено в удивителните цветове на карстовите планини и лазурното море!

- Проучванията ви откриват нови факти за Атлантида. Може ли вече да се каже със сигурност къде се е намирал митичният континент?

- Да. Без съмнение метрополисът (столицата) на Атлантида е била на остров Крит. Главната военноморска база е бил остров Санторини, а източникът на богатството са били медните мини на Големите езера в Америка.

- Какъв е бил животът в Атлантида според вас?

- Платон описва Атлантида с големи подробности. Намирала се е на два острова – единият около 12 мили в диаметър (Санторини), а другият – правоъгълен, дълъг няколкостотин мили (Крит). Атлантите били грамотни и богатството им се дължало на медта. Живеели в 4-етажни сгради с течаща топла и студена вода. Домовете им били направени от червени, черни и бели тухли (Акротири в южната част на Санторини). На главния им остров (Крит) са отглеждали пчели и маслини, които са изнасяли по бреговете на Средиземно море заедно с медта. Имали са развити кораби с аналогови компютри, които са им позволявали да изчисляват географската дължина. Били са отлични математици и са открили числата пи и фи много преди гърците. Един наистина удивителен народ, който е обичал хубавия живот, музиката, виното и танците.

- Кое е нещото, което винаги носите със себе си?

- Жена си.

- Кое е най-странното нещо, което ви се е случвало на път?

- Много странни неща са се случвали – най-малкото случайното ми попадане на цивилизацията на минойците/атлантите по време на коледната ми ваканция през 2008 г., както е описано в книгата ми.

- Къде се намира пейката с най-хубавата гледка?

- Пейката с най-хубавата гледка на света е или на смрачаване на площад Сан Марко, Венеция, с поглед към Двореца на дожите, или в градините на Тадж Махал по изгрев, с поглед към гробницата на Мумтаз, отразяваща се в река Ганг – зората придава мек розов оттенък на магическия ансамбъл от сгради.

Бих искал да спомена и че имам скъпи спомени от България, която посетих за първи път на Коледа през 1971 г.

Повече за Гавин Менсес тук.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин