Глобалният сейф за генни банки, за който не знаете - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Глобалният сейф за генни банки, за който не знаете
Автор: Peika.bg
Глобалният сейф за генни банки, за който не знаете

Ето нещо, за което със сигурност повечето от вас не са си мислили. Става дума за своеобразна модернизирана версия на Ноевия ковчег.

Оказва се, че на Земята има изграден планетарен сейф, който да може да преживее глобални катаклизми и катастрофи. Той е скрит изключително прецизно на дълбочина от 122 м под планина на отдалечения остров Свалбард, който се намира между Норвегия и Северния полюс. Официалното му наименование е Глобалният сейф за семена и той е предназначен да запази живота, във формата, в която го познаваме, ако се случи глобална катастрофа.

Тъй като сейфът е заровен във вечен лед той може да остане замразен в продължение на 200 години, дори ако електричеството да спре напълно. Там се съхраняват семена и мостри от над 60 институции и от почти всяка държава по света, събрани от повече от 1500 глобални генни банки. Именно там са скрити и запазени мостри от всички култури на планетата, което го прави практически безценен.

Мястото е избрано така, че да може да съхрани всичко, което е заключено в сейфа, а опцията за неблагоприятна човешка намеса върху него е сведена до минимум. Някои от у
чените дори се шегуват, че полярните мечки, които са значително повече от хората на острова, осигуряват допълнителна защита на скъпоценния сейф. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин