Годеч (с ударение на „е“) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Годеч (с ударение на „е“)
Автор: Peika.bg

Годеч е от онези малки градчета, в които още с влизането ще ви попитат откъде идвате и накъде сте се запътили. А веднъж подхванете ли разговор, ще отиде поне час в сладки приказки с местните хора.

Годеч (с ударение на „е“ го казват тук и ще ви поправят, ако не го произнесете правилно) се състои от няколко махали, разхвърляни по терасите на река Нишава. В която и посока да тръгнете нагоре по хълмовете, ще намерите огромни поляни и пасища, на които можете да си направите пикник с впечатляващ изглед към града. Преди да поемете натам обаче, си заслужава да хвърлите едно око на центъра. Обновеният парк в него си има фонтан с цветни светлини, а съвсем близо, покрай главния път, се издига вековна борова гора.

Освен заради красивата си природа Годеч и околността му си струват и заради силния духовен заряд, който носят. Около града и близките села има редица манастири и храмове, някои от които са на стотици години. Можете да започнете с храма „Св. Николай Летни“, който се намира точно над Годеч, и се състои от нов параклис и останките на древен римски храм от II-IV век (вляво от новия).

Попитайте и за манастира „Свети Дух“, който се намира на пътя за Драгоман. Сравнително нов е – издигнат през 40-те години на миналия век, има две църкви и сграда със стаи и столова. Манастирът е построен върху основите на две древни църкви, които са разкрити през 1921 г. по указанията на една възрастна жена, Бона, която накарала местните да започнат да копаят насред нива с овес. Там били открити двата средновековни храма, а Бона казала, че има и трета църква, но тя ще бъде открита по-късно от друг човек. Този трети храм все още не е намерен, така че се оглеждайте внимателно.

Заради хълмистия терен околностите на Годеч са предпочитани от любителите на офроуда.

Полезна информация: Годеч се намира на около 50 км от София и на по-малко от 20 км от Калотина и границата със Сърбия. Приблизително на всеки час от гара София Север има бусчета за Годеч. Имайте предвид, че повечето магазини и заведения са затворени през почивните дни.

Маршрути: От Годеч можете да поемете към Букоровски, Разбоишки или Чепърленски манастири, както и към някоя от много пещери в района. Най-големите са Балабанова дупка край с. Комщица, Тизоин и Ел Сагуаро край с. Губеш и Кривата пещ край с. Гинци. Попитайте местните хора за посоката. Между селата Туден и Каленовци пък се намира водопадът Котлите. Наблизо са и хижите „Малина“ и „Петрохан“.

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Trifon Georgiev, 07.12.2014 | 21:36
Малка забележка - В Събота няма затворен магазин , в Неделя си работят над 70% от магазините.
Росен Василев, 25.04.2014 | 15:52
Аплодисменти за авторката от един годечанин! Държа обаче да отбележа няколко съществени уточнения по достоверността на материала: 1. Хижа "Малина" отдавна е само спомен. Като много от продуктите на "демокрацията" и тя е разкостена и необитаема. 2. Празникът на града е в последната събота и неделя на м. юни и като такъв се движи. 3. Действително в района има много пещери, освен изброените в публикацията, но нито една от тях не е благоустроена. 4. В общината няма с. Гигинци, има с. Гинци. 5. Костите на монаха Йовчо са заровени под едно от първите стъпала, водещи към църквата на Разбойщкия манастир, белязано с кръст. И специално за манастирите и храмовете в района прилагам следния линк: https://rosenchvoynarov.snimka.bg/mountain/bojiya-blagodat-ot-nishava.666108 Приятели на пътешествията, Ако имате някакви въпроси по каквито и да било туристически обекти в района, аз съм насреща - пишете без притеснение! И ОЩЕ ВЕДНЪЖ ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА АВТОРКАТА, СНИМКИТЕ СА ЧУДЕСНИ!
Абонирайте се за нашия бюлетин