Големи. Шарени. С антенки. - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Големи. Шарени. С антенки.
Автор: Мария Ангелова

Два 18-метрови голи охлюва бавно, но славно пълзяха из френския град Анже този септември. Шарени. Направени от найлонови торбички. С всеки изминат ден се доближаваха все повече към местната католическа катедрала, като изкачваха стръмните стъпала нагоре и носеха едновременно твърде-сериозни и твърде-шеговити послания. А ефектът от веещите се на вятъра торбички беше чисто и просто неописуем.

Според автора на скулптурите, холандеца Флорентейн Хофман, посланието е свързано с бавното пълзене към смъртта: „Творбата ни напомня за религията, смъртността, естественото разлагане и бавното задушаване на комерсиализираните общества“.

Дали хората са си мислели за смърт и религия в подножието на шарените мекотели, е друг въпрос. По-скоро недоумение, удивление, усмивки от ухо до ухо, фотоапарати и весело оживление.

За появата на охлювите над 40 хиляди найлонови торбички бяха завързани за футболни мрежи, опънати върху метални рамки. Това е поредната гигантска скулптура на Хофман, който от години шокира, усмихва и променя градове по цял свят със своите идеи извън рамките – гигантско плаващо гумено пате, гигантска маймуна от джапанки в Сао Пауло или гигантски сякаш небрежно захвърлен заек от плочи за покрив в Швеция.

Прочетете и нашето интервю с Флорентейн Хофман!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин