Голямата зелена стена - какво е това? - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Голямата зелена стена - какво е това?
Автор: Александра Любова
Голямата зелена стена - какво е това?

Голямата зелена стена е движение, ръководено от африкански произход, с епичната амбиция да се засадят 8000км естествена екосистема по цялата ширина на Африка. 

Десетилетие и приблизително 15% изпълнен дял от зададеното постижение, инициативата вече връща живота в деградиралите пейзажи на Африка с безпрецедентен мащаб, като осигурява храна, работни места и причина да останат за милионите, които живеят по тези земи

Стената обещава да бъде убедително решение на много спешни заплахи не само пред Африканския континент, но и на глобалната общност като цяло - по-специално на климатичните промени, сушата, глада, конфликта и миграцията. 

След като бъде завършена, Голямата зелена стена ще бъде най-голямата жива структура на планетата, 3 пъти по-голяма от Големия бариерен риф.

Подобряване на милиони животи

Голямата зелена стена дава стабилно решение в африканския регион Сахел, в южния край на пустинята Сахара - едно от най-бедните места на планетата.

Повече от където и да е другаде на Земята, Сахел е на първа линия на изменението на климата и милиони местни жители вече са изправени пред опустошителното му въздействие. Продължаващата суша, липсата на храна, конфликтите за намаляването на природните ресурси и масовата миграция към Европа са само част от многото последствия.

И все пак общности от Сенегал на Запад до Джибути на изток се борят. 

След раждането на инициативата през 2007 г. животът започва да се връща по тези земи, като осигурява храна, работни места и стабилност в живота на хората.

Глобален символ

Голямата зелена стена не е само за Сахел. Това е глобален символ за човечеството, преодоляващо най-голямата си заплаха - нашата бързо разграждаща се среда.

Това показва, че ако можем да работим с природата, дори на предизвикателни места като Сахел, можем да преодолеем неблагополучието и да изградим по-добър свят за следващите поколения.

Отглеждане на нещо повече от дървета

Повече от просто отглеждането на дървета и растения, Голямата зелена стена преобразява живота на милиони хора в региона Сахел.    

Голямата зелена стена допринася съществено за целите на ООН за устойчиво развитие (известни като ЦУР)
- глобална програма, която има за цел да постигне по-справедлив и устойчив свят до 2030 г.

Амбиция до 2030 г.

До 2030 г. Стената има за цел да възстанови 100 милиона хектара деградирала земя, да преработи 250 милиона тона въглерод и да създаде 10 милиона работни места в селските райони.

Голямата зелена стена допринася пряко за целите на ООН за устойчиво развитие през 2030 г. Тези 17 цели, приети от световните лидери, целят премахване на бедността, насърчаване на просперитета и благополучието на всички и защита на планетата.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин