Голямото търкаляне на сирене в Глостър - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Голямото търкаляне на сирене в Глостър

Пускане по нанадолнище на пити сирене и търчане (а често търкаляне) на хора след тях – горе-долу така можем да обобщим любовта на англичаните към млечните продукти и към ексцентричните забавления, довела до ежегодното събитие, наречено Търкаляне на сирене по хълма Купър.

Търкалянето на сирене по хълма Купър се провежда от над 200 години, като май никой не може да си спомни как точно се е зародила тази традиция, която предполага да догониш храната си. Всъщност до 70-те години на миналия век тя е била местно забавление, докато днес привлича хора от цял свят.

Състезанието включва подредените в стройна редица участници в горната част на хълма, които са си плюли на здравните книжки и се спускат надолу по стръмния тревист хълм след търкулнатите пити сирене (по-скоро нещо като кашкавал). Всъщност идеята на надпреварата е да хванете сиренето, обаче цилиндричните пити така се засилват по нанадолнището, че достигат скорост от над 110 км/ч. Което означава, че от вас се очаква просто да пресечете финалната линия преди останалите състезатели, където ще бъдете посрещнати от екзалтираната (и безспорно садистична) тълпа зрители и линейка. Защото това се оказва може би най-опасният от всички фестивали на храна, които съществуват по света. И то за едната награда – парче сирене! Ни повече, ни по-малко - призът е пита местно сирене.

Вестник „Сидни морнинг хералд“ преди няколко години описа търкалянето така: „20 младежи преследват сирене по баир и се търкалят 200 ярда до дъното, откъдето лекарите от Бърза помощ ги изстъргват и ги извозват към болницата“. Така че преди да се запътите натам, проверете дали здравната ви застраховка покрива такива инциденти и проведете сериозна физическа подготовка. Най-честите контузии са изкълчени глезени, счупени кости и мозъчни сътресения, което не е никак малко, особено ако си го причините наведнъж.

Има и отделни състезания за жени – ако ви се гледат търкалящи се в тревата и калта представителки на нежния пол, това е вашето състезание.

Полезна информация: Търкалянето на сирене се провежда всяка година обикновено последния понеделник на май (официален почивен ден във Великобритания), на хълма Купър, край град Глостър. Най-близкото населено място е село Брокуърт (Brockworth). Допълнителна информация за фестивала ще намерите тук.

 

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин