ГонзоФест: Фестивалът за Хънтър Томпсън - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
ГонзоФест: Фестивалът за Хънтър Томпсън
Автор: Стефан Стефанов
ГонзоФест: Фестивалът за Хънтър Томпсън

Един от най-интересните тематични фестивали в САЩ ще се проведе за пети пореден път през април 2015 г. в Луисвил, Кентъки. ГонзоФест Луисвил (GonzoFest Louisville) е годишно събитие в чест на личността и творчеството на култовия американски журналист и писател Хънтър С. Томпсън, което съчетава в програмата си музика, поезия и изкуство, които носят непокорния дух на автора. Томпсън едва ли си е мислил, че ще има подобно събитие на негово име, но животът му и без това беше низ от невероятни истории, половината от които звучат като измислени.


"Хънтър Стоктън Томпсън е една от най-трънливите фигури в американската журналистика и литература. Целият му живот криволичи между крайностите, подпиран от таланта, характера и визията, с които той буквално си превзема мястото в историята. В американската култура Томпсън заема една особена позиция на бунтар, критик, антиконформист, който носи особения ореол на човек, който има куража сам да скочи в историята и да тя да се пречупи през него."

Идеята за фестивала се реализира на практика още през 2010 г., когато дългогодишният приятел и фен на Томпсън - Рон Уайтхед и съдържателят на местното заведение „Мънки Ренч“ Дени Хъмфри решават да организират събитие в родния град на автора Луисвил. Към проекта се присъединява и илюстраторът на книгите на журналиста Ралф Стедман, който изпраща 38 материала – рисунки и снимки на Хънтър, от които една е избрана за гигантско Гонзо знаме. Стедман е измислил и лого, което е включено в знамето.

"Томпсън така и не завършва официално гимназия, защото е в затвора за съучастничество в грабеж. После прекарва известно време като редактор в армията, а накрая неспокойният дух и острият му език намират пристан в журналистиката. Той пътува много като репортер в Латинска Америка, през цялото време придвижвайки се на границата на закона, за да опише сладко-горчивата реалност там през 50-те. В началото на 60-те Томпсън печели популярност с книгата си за прочутата рокерска банда Хелс Ейнджълс (Ангелите на ада). В средата на 60-те рокерите не слизат от страниците на вестниците, постоянно са под прицела на полицията като по един примитивен и жесток начин се вписват в странния маскард на американската контракултура. В типичния си стил журналистът се впуска в историята с главата напред и постоянно пътува/контактува с Ангелите в продължение на една година. Резултатът от това е книгата му „Ангелите на Ада: Странната и ужасна сага на престъпните мотоциклетни банди“ (1967), а последно сбогом получава от няколко Ангели на Ада, които едва не го убиват от бой."

С времето идеята на фестивала - да запази духа на Томпсън в едно културно събитие се разраства и през 2014 г. то вече е от 5 дни със 17 събития из Луисвил. Те включват събития като тематични речи, поетични четения, музика на живо, панелна дискусия, представяне на документалния филм „For No Good Reason“ за Ралф Стедман.

"През 1970 г. Томпсън измайсторява самобитния стил „гонзо“ – експериментална журналистика, в която разказвачът толкова влиза в историята, че става основна движеща сила в нея, и го използва в „Дербито в Кентъки е упадъчно и порочно“. За връх на гонзо журналистиката се утвърждава книгата му „Страх и отвращение в Лас Вегас: Едно диво пътуване към сърцето на Американската мечта“, в която той слага кръста на 60-тарската контракултура. Книгата става истински хит, а през 1998 г. тя е екранизирана от Тери Гилиъм в едноименния филм с участието на Джони Деп като Хънтър Томпсън."

Една от основните цели на организаторите на Гонзо Фест е да запазят паметта и делото на Томпсън именно в родния му град и събитието не само успява да постигне това, но духът на Хънтър започва лека-полека да превзема мястото – в Луисвил вече има негов мюръл, гонзо знамето се вее над града, авторът е приет в Журналистическата и Писателската зала на славата в Кентъки, а през 2014 г. кметът на Луисвил Грег Фишър дори прекръсти града на Гонзовил за деня на събитието.

 "В живота и творчеството си Хънтър Томпсън е известен с буйния си начин на живот, който напълно отговаря на неспокойния му нрав. В този смисъл, той е истинската рок звезда на перото – наркотици, алкохол, оръжия и тотално презрение към авторитаризма. Томпсън не обича да играе по правилата до последно и отказва да се съобрази с отредената му съдба. Хънтър Томпсън се самоубива по здравословни причини през 2005 г. на 67-годишна възраст. Последното му желание е неговият прах да бъде изстрелян с оръдие в небето. На официалната церемония по случая присъстват близки и приятели, сред които Джони Деп, Джак Никълсън и настоящият Държавен секретар на САЩ Джон Кери."

През юбилейната 2015 г . Гонзофеста е обявено за 11 април, а основната цел на организаторите е да съберат пари за статуя в цял ръст на Хънтър Томпсън, която да е готова за следващото издание на фестивала.

„В едно затворено общество, в което всеки е виновен, единственото престъпление е да те хванат. В свят на крадци, единственият грях е глупостта“ Хънтър Томпсън (1937-2005)

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин