Гозбите на баба по света - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Гозбите на баба по света
Автор: Мария Ангелова

Един фотограф прави околосветско пътешествие, за да заснеме гозбите, които бабите готвят за внуците си.

Всички си спомняме бабите си, които със загрижен поглед казваха: „Ама ти нищо не си ял(а)!“. Не защото не ни се ядеше, а защото просто не можехме повече. Любимото ястие, което помним от посещението при баба като деца, за нас може да е баница, сарми или боб на фурна. Но какво приготвят бабите в Нова Гвинея? Или в Танзания?

Един италиански журналист и фотограф тръгва на околосветско пътешествие, за да провери. „Деликатеси с любов“ е фотопроект на Габриеле Галимберти, който отдава заслуженото на всички баби по света и на тяхната любов към добрата храна. Като естествено започва от своята. Баба му Мариза не пропуска да му сготви прочутите си равиоли преди Габриеле да поеме на път.

Всъщност основна причина за пътуването му е проект за каучсърфинг, по който работи за италиански вестник, но в движение се заражда и идеята за бабините вкусотии. Така Габриеле се превръща в любопитен и гладен внук за много баби, които среща за 18-те месеца на своето пътуване. Той се обръща към естествената им грижа към готвенето, както и към неизбежната гордост от най-добрата им рецепта, за да ги убеди да приготвят най-доброто, на което са способни в кухнята. В Аляска това означава пържола от лос, в Малави – гъсеници, в Индия - вкусно, но безумно лютиво къри с десет подправки, във Филипините – супа от акула.

Габриеле се завръща от пътешествието си с готварска книга с подробни рецепти с основни съставки: любов, фотография и пътуване. В галерията можете да видите част от снимките от проекта. Рецептите и пълния проект ще намерите тук.

Прочетете и нашето интервюто с Габриеле!

 

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Peika.bg и във Facebook, за да следите всички вдъхновения за пътешествия, идеи за еднодневни разходки, близки и далечни маршрути и срещи с пътешественици!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Ivelina Krusteva, 21.01.2013 | 10:41
Ходил е до Турция, а не е дошъл до България, за да му сготвят нещо вкусно. Ако разгледате цялата галерия, рецептата от щата Юта съдържа все консерви и вече полуготов десерт в кутия...американци
Peika. bg, 15.01.2013 | 16:38
Рецептите са на английски в сайта на фотографа - линкът е в края на материала :)
Гергана Цветкова, 15.01.2013 | 13:57
А рецептите за гозбите?
Абонирайте се за нашия бюлетин