Градът на изкуствата и науката във Валенсия - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Градът на изкуствата и науката във Валенсия
Автор: Виктория Трифонова

Ciudad de las Artes las Ciencias (или CAC) е испанското наименование на неповторимия комплекс, посветен на науката, природата и изкуствата във Валенсия.


Намира се сред очарователен парк и е чудесно място, както за спокойна разходка, така и за среща с науката и изкуствата. Почитателите на модернистичната архитектура също няма да останат разочаровани от срещата с този шедьовър на съвременното мислене и строителство. Градчето на изкуствата и науката е построено по случай настъпването на новото хилядолетие и се състои от пет части:

Дом на изкуството и операта (Palau de les Arts)

Домът на изкуството и операта е посветен на музиката и сценичните изкуства, ето защо там се помещава операта на Валенсия. Сградата е открита през 2005 г. и е проект на прочутия Сантяго Калатрава.

Агората (Agora)

Агората е друга част от това градче на бъдещето. Тя представлява открит площад, на който се провеждат изложби, конференции и концерти на световно ниво.

Аквариумът (L’Oceanogràfic)

Това е най-големият аквариум в Европа, където можете да минете през тунел, заобиколени от плаващи акули и скатове. Билетът от 27 евро може да ви се стори малко скъп, но си заслужава парите. Само за няколко часа можете да преплавате няколко морета и да срещнете безброй екзотични и интересни животни. Сградите и животните в тях са разделени тематично: Средиземно море, Червено море, Тропически зони, блата и мочурища, Арктика, Антарктида. Сред най-очарователните морски представители, които ще срещнете, са моржове, тюлени, пингвини, костенурки, скатове, риби-триони и морски звезди.

И когато вече си мислите, че сте обходили всичко, може да отиде на представление с делфини в огромния делфинариум.

Хемисферата/ L’Hemisfèric

Хемисферата e открита през 1998 г. и е била първата сграда в града на изкуствата и науката. Проектът за тази необикновена конструкция е отново на великолепния Сантяго Калатрава. В хемисферата може да посетите IMAX кино и планетариум.

Зданието само по себе си се състои от овален покрив с дължина повече от 100 метра, а под него се намира голяма сфера, в която се помещават залите за прожекция. Някои хора твърдят, че Хемисферата наподобява огромно око.

Ботаническа градина

Ботаническата градина обхваща 17, 500 квадратни километри, към които се включват всички езерца и зелени площи намиращи се в Града на изкуствата и науката. Към това число спада също и така нареченият Пасаж, който играе ролята на вход към Града на изкуствата и науката. Растителността е типичната за Средиземноморието и района на Валенсия. В самата градина се провеждат изложби на световноизвестни творци.

Музеят на науките „Принц Фелипе“

Интерактивният музей е една от най-посещаваните забележителности в Испания с повече от 27 милиона посетители от отриването си през 2000 г. до днес. Основната цел на музея е да възбуди любопитството и желанието за знания в посетителите си. Както всяка една от сградите, и тази е неповторима. Формата на музея наподобява скелет на кит.

Подробна информация, цени на билети и работно време ще откриете тук.

Ако вече ви се ходи в Валенсия, вижте и най-добрите екскурзии до Валенсия.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин