Градът, в който слънце не огрява 6 месеца годишно - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Градът, в който слънце не огрява 6 месеца годишно
Автор: Мария Ангелова

... се сдоби със светлина със 100 години закъснение

Доскоро норвежкото градче Рюкан тънеше в мрак шест месеца годишно. От септември до март слънчев лъч не достигаше до града, който е разположен в долина, заобиколена от стръмни склонове. За първи път тази мрачна традиция беше нарушена на 30 октомври 2013 г., когато с помощта на три огромни огледала на върха на хълм беше отразена слънчева светлина и насочена към централния площад на Рюкан.

Световните медии излъчиха кадри на жителите на града, излезли на припек на шезлонги, с коктейли в ръка.

Безспорно това е голямо събитие за Рюкан, който е основан преди около 100 години и оттогава очаква разрешение на проблема си с естествената слънчева светлина.

Населеното място се появява на картата на Норвегия не защото някой доброволно е искал да прекара половината от живота си в мрак, а заради изграждането на водноелектрическа централа и торни заводи при 104-метровия водопад Рюканфосен (бърз и лесен начин за произвеждането на голямо количество електричество). Още тогава основателят на града Сам Ейде предлага да се поставят огледала на околните хълмове, но идеята не намира сериозни привърженици. Вместо това е изграден лифт, който да отвежда жителите на Рюкан до близките върхове (и до слънцето) през уикенда.

Идеята за огледалата се възражда през 2005 г. от местния артист Мартин Андерсен. Трите огледала, всяко от които с площ 17 квадратни метра, ще улавят слънчевите лъчи и ще ги насочват към центъра на Рюкан през целия ден благодарение на компютърен механизъм.

По ирония на съдбата промишлеността, която налага създаването на града на това негостоприемно място, днес почти не съществува. През 30-те години става ясно, че водородният завод край водопада произвежда „тежка вода“, което води до неговото затваряне. Днес в сградите му се помещава Норвежкият музей на промишлените работници.

Туристите посещават града заради величествения водопад Рюканфосен, а край моста до електроцентралата можете да видите причудливи скулптури на крави, украсени с електрически лампи. Има и чудесни условия за ски

Рюкан се намира на около 180 км от столицата Осло.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Й. Сечков, 30.11.2013 | 21:19
Да, но затова пък другите 6 месеца е постоянен ден. Така че...
Истинският Типун, 31.10.2013 | 16:42
Звучи страхотно, че изкуствен лъч надежда е огрял това място, когато слънцето не може. Аз се сещам и за други места, където слънце не огрява. Може да приложат технологията.
Абонирайте се за нашия бюлетин