Градът, в който всички живеят в къщи под земята - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Градът, в който всички живеят в къщи под земята

Научнофантастичните романи тук са се превърнали в реалност – австралийският град Кубър Педи (Coober Pedy) е известен с това, че голяма част от жителите му живеят в къщи под земята. Причината? Изгарящата жега на австралийската пустиня.

И ако се чудите защо вместо да копаят къщи под земята, хората просто не се преместят да живеят другаде, причината е, че Кубър Педи е известен като Опаловата столица на света и по-голямата част от добива на скъпоценния камък се осъществява именно тук.

Първият опал е открит в района през 1915 г. До 1999 г. броят на минните шахти в района достига 250 000 и неслучайно посетителите на града са посрещнати от табела, която предупреждава да се пазите от дълбоките шахти. Да не тичате, защото може да паднете в шахта. И да не ходите назад, защото може да паднете в шахта. Както и да се пазите от неотбелязани дупки.

Днес Кубър Педи се издържа колкото от опали, толкова и от туристи, които идват, за да видят подземните къщи, подземните заведения и магазини. Някои от домовете са отворени за посетители, като например къщата Фейс, която е изкопана от три жени по добрия стар метод – с кирки, лопати и много пот. Някъде под краката на посетителите се крият също така католическа и сръбска православна църква. И галерия. Така де, почти всичко, което традиционно можете да намерите в един град, тук си го имат в подземен вариант.

Важна забележителност на града е и Голямата лебедка, на която можете да се качите и да разгледате града отвисоко. Или поне тази част от него, която се вижда. Идеално място за наблюдаване на залези.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин