Грац: Забележителности за един уикенд - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Грац: Забележителности за един уикенд
Автор: Екатерина Мандова

Грац е определено най-младият град в Австрия. Той е притегателен център за студенти от всяка точка на света, защото предлага университети с голям спектър от специалности. Не замък или друга забележителност, а самият град привлича туристите. Това е може би заради странните архитектурни решения, скритите улички, приятната атмосфера или пък заради уличните музиканти, които се сменят на всеки кръгъл час и така няма как да ви досадят с едно и също изпълнение.

Грац определено не си ляга рано, обича клубния живот и предпочита да е шумен и весел.

Но все пак няма как да си тръгнете от втория по големина град в Австрия без да сте сигурни, че сте посетили следните места:

Часовниковата кула и замъка Шлосенберг

Както се казва, „с един куршум - два заека“. Замъкът и часовниковата кула са едно цяло. Кулата е и символ на града, а начините да стигнете до нея са разнообразни – асансьор, заобиколен стръмен път, 250 стъпала, които ви отвеждат директно до кулата или пък влакче до замъка. От крепостните стени на кулата се разкрива гледка към кметството, а има и красива розова градина, където можете да поседнете и да се насладите на залеза.

Замъка Егенберг

Замъкът е отдалечен от центъра на града и за да влезете в градините му, трябва да платите входна такса. Градините на замъка са огромни и разходката ви ще трае поне час. Ако харесвате рози, то това ще е раят за вас, тъй като паркът изобилства от различни видове розови храсти. Мястото е идеално и за пикник и не се стряскайте, ако чуете странни крясъци. Никого не подлагат на мъчения в бароковата сграда, това са просто десетките пауни, които се разхождат из градините.

Интериорът на замъка също е доста необичаен. Принц Ханс Улрих фон Егенберг искал сграда, която да е символ на космоса. Така се родила сложната архитектурна идея за замъка и по-точно сградата е с 365 прозореца за всеки ден от годината, всеки етаж на замъка е с 31 стаи, което отбелязва максималния брой дни в месеца, а на втория етаж 24 от стаите образуват кръг, подобно на часовник.

Обърнете внимание, че замъкът е отворен за посещение само от април до октомври.

Муринзел

Пили ли сте кафе насред река? Ако не, в Грац можете да го направите без никакъв проблем, тъй като насред река Мур под формата на мида, която на мен ми прилича повече на пантофка, се намира кафене „Инзел“. Кафенето е една от архитектурните забележителности в града и е построено по случай номинацията на Грац за европейска столица на културата през 2003 г. Ходенето до тоалетна в заведението също си е преживяване, защото стените са с неонови светлини, от които така ви се завива свят, сякаш сте пробвали всичко от бара.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин