Хърватия с лъжичка вегета - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Хърватия с лъжичка вегета
Автор: Peika.bg

Слагате ли лъжичка вегета, когато готвите? А знаете ли кога и кой я измисля? Ако минавате през Хърватия, отбийте се през град Копривница,където преди повече от половин век за пръв път се появява ароматната подправка. Рецептата се пази в строга тайна, а създателката й Злата Бартъл до смъртта си води скромен живот. Скромен и спокоен изглежда и градът - разходете се из спретнатия градски парк, из централните улици и църквите. 

Bсички са чували за “Вегета”, но малцина са познавали нейната създателка. Хърватската смес от няколко вида подправки и сушени зеленчуци, която се използва под различни форми като добавка към храната в над 40 страни (включително и в България) се е превърнала в една от основните хърватски марки на фирма “Подравка” от Копривница. Освен в Хърватия “Вегета” се произвежда в още пет страни, но рецептата й продължава да бъде строго пазена тайна, така както и до днес всички бутилират "Кока Кола", но само в Атланта (САЩ) знаят какво точно е необходимо за нея.

А кой е първият човек, открил чудотворната рецепта? Както обикновено “големите малки хора” предпочитат повече общия успех, отколкото лъжливото самоизтъкване, и едва след хърватската независимост започва да се пише повече за Злата Бартъл (1920-2008), инженер-химик, физик и математик, която през 1961 г. залепва с ютия първото пликче с “Вегета”. По това време “Подравка” e малка провинциална фирма, която произвежда само мармалад и сушени зеленчуци в рамките на затворената социалистическа икономика. Следват първите “супи в пликчета”, представени в тази част на света също от Злата въз основа на германски технологии и хърватски кулинарни умения.

Нито произходът, нито жизнената съдба на Злата Бартъл предвещават онова, което се случва. Най-известната гражданка на Копривница е родена в Сараево през 1920 г., a възходът й в “Подравка” не може да бъде спрян дори от факта, че в първите години на комунизма прекарва 14 месеца в затвора, защото завежда ученичките си (тогава е гимназиална учителка) на екскурзия до “фашистка Италия”. В затвора се разболява трайно, но никога не изгубва желанието си за работа, творческия дух и страстта към откриване на новото.

Онези, които са я познавали, знаят, че не се е хвалила с големите си успехи, както и че не се е оплаквала от сполетелите я неволи. Животът й е трайно преплетен със съдбата на “Подравка” от 1955 г., когато започва работа като работничка без граждански права, чак до днешни дни, когато фирмата основава фондация “Злата Бартъл” за обучение на студенти. Затова не е странно, че и в последните години от живота си продължава да твърди онова, което винаги е твърдяла: “През целия си живот съм мечтала да създам нещо полезно. Не бих заменила живота си, през който винаги съм обичала да уча, да чета и да изследвам.”

В Копривница можете да посетите Музея на храненето (Muzej prehrane), създаден от "Подравка". Работи от 9 до 18 часа (понеделник-петък). Намира се на улица Староградска (Starogradska b.b.). 

Списание „Европа 2001“

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин