Хавана в 30 кратки факта - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Хавана в 30 кратки факта
Автор: Елена Исаева

Хавана, столицата на Куба, е град, пропит с история и култура.  Хавана се намира на северозападния бряг на Куба, с лице към Флоридския пролив в Карибско море.

Това е най-големият град в Куба и служи като неин икономически, политически и културен център.

Хавана в 30 кратки факта
Снимка: pixabay.com

Хавана е основана от испански конкистадори през 1515 г., което я прави един от най-старите градове в Америка.

Градът е бил ключова точка в колониалната империя на Испания, служейки като жизненоважно пристанище за испанските кораби, пътуващи между Новия свят и Испания.

През 16-ти и 17-ти век Хавана често е била мишена на пирати и капери, което е довело до изграждането на крепости и стени за отбрана.

Хавана е известна със своята зашеметяваща колониална и неокласическа архитектура, като се открояват сгради като Capitolio Nacional и Големия театър на Хавана (Gran Teatro de La Habana).

Историческият център на Хавана, известен като Старата Хавана (Habana Vieja), е обект на световното наследство на ЮНЕСКО и е известен със своите добре запазени исторически сгради.

Хавана беше мястото на Кубинската революция, водена от Фидел Кастро и Че Гевара, която доведе до свалянето на правителството на Фулхенсио Батиста през 1959 г.

Площадът на революцията (Plaza de la Revolución) е значимо място в Хавана, известно с мащабни политически митинги и емблематичния образ на Че Гевара върху правителствена сграда.

Хавана в 30 кратки факта
Снимка: pixabay.com

Малекон в Хавана, морска стена и алея, е известен и живописен път, който минава по крайбрежието на града.

Ретро американски автомобили от 50-те години на миналия век все още могат да се видят по улиците на Хавана, доказателство за изолацията на страната от САЩ по време на Студената война.

Международното летище Хосе Марти в Хавана е най-голямото и натоварено летище в Куба.

Хавана е известна като сърцето на кубинската музикална и танцова култура. Това е родното място на румбата, мамбо и ча-ча-ча.

Buena Vista Social Club, известна кубинска музикална група, спечели международно признание и записа музиката си в Хавана.

В града има множество места за музика на живо, където можете да се насладите на традиционни кубински музикални жанрове като сон и салса.

Кубинската кухня е популярна в Хавана с ястия като ropa vieja (настъргано говеждо), moros y cristianos (черен боб и ориз) и кубински сандвичи.

Paladares са малки, частни ресторанти, които предлагат набор от кубински и международни ястия. Много могат да бъдат намерени в Хавана.

Художествената сцена на Хавана е оживена с множество галерии, ателиета и културни центрове, включително Националния музей за изящни изкуства (Museo Nacional de Bellas Artes).

Градът е домакин на Биеналето на Хавана, известна изложба на съвременно изкуство.

Прочутият американски автор Ърнест Хемингуей живее в Хавана за няколко години, а къщата му, Finca Vigía, сега е музей.

Хемингуей посещава La Bodeguita del Medio и El Floridita, два добре известни бара в Хавана.

Куба може да се похвали със силна образователна система, а Хавана е дом на няколко престижни университета и изследователски институции.

Куба е известна със своята висококачествена здравна система, а градът е дом на медицински съоръжения от световна класа.

Бейзболът е популярен спорт в Хавана и в града има няколко исторически бейзболни стадиона.

Градът е произвел много боксьори и спортисти от световна класа, които са представлявали Куба на международната сцена. Сантерия, синкретична религия, която съчетава елементи от африканската духовност и католицизма, е широко практикувана в Хавана и в цяла Куба.

Морската стена Malecón не е просто път, а популярно място за събиране на жителите и посетителите, за да се насладят на гледките към морето и да общуват.

Карнавалът в Хавана е оживено и цветно ежегодно събитие с паради, музика и танци, което празнува кубинската култура.

Хавана е дом на няколко исторически крепости и замъци, като замъка Ел Моро (Castillo de los Tres Reyes del Morro), който някога е защитавал града от пирати и нашественици.

Град на литературата на ЮНЕСКО:

Хавана беше определена за град на литературата от ЮНЕСКО през 2019 г., като признание за нейното богато литературно наследство и принос към световната литература.

 

Уникалната история, жизнената култура и архитектурната красота на Хавана я правят завладяваща дестинация, която може да предложи много както на местните, така и на туристите.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин