Хемски порти - тройната крепост на Балкана - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Хемски порти - тройната крепост на Балкана
Автор: Мая Джамбазова
Хемски порти - тройната крепост на Балкана
Снимка: moreto.net

В най-източния дял на Стара планина има останки от едно архитектурно чудо, което все още смайва с красотата и прецизността си.

То е Китайската стена по нашите земи. Но не правете асоциации със социалистическите блокове, наречени „Китайска стена“.

Става въпрос за една късноантичната крепост - "Хемски порти" или в оригинал назовавана Haemus Torres. Това е система от три крепости, свързана с дълги крепостни стени, защитени от кули. Съоръжението е построено в началото на 5-и век от император Теодосий. Целта му е да спира варварските нашествия от север и североизток. Точно както Великата Китайска стена, която е трябвало да защити Китай от монголите.

Останките от късноантичната и средновековна твърдина се намират в местността Гермето, отстояща на 5 км по права линия от центъра на с. Голица. Фортификационният комплекс е ориентиран в посока север-юг. Общата дължина на архитектурния паметник е 2,3 км. Предполага се, че съоръжението има два периода на използване, като на мястото е имало и временни конструкции от 4-ти век, които представляват първия археологически период на местността. Крепостта е преизползвана през 9-11-и век.

Братя Карел и Хеременегилд Шкорпил я описват в един от своите трудове: „Стратегически постройки въ Черноморската област на Балканския полуостровъ. Варна“.

Хемските порти играят ключова роля в борбата между младата тогава Византия и остготите, разиграла се по нашите земи през 70-те и 80-те години на V век.

Дебелината на стените е над 3 м. Открити са и стълбища, като ширината на едно от тях е 1,05-1,30 м. В четирите основни на ъгъла на мащабния градеж е имало 4 кръгли кули, а по протежение на стената кулите са били квадратни.

При разкопки в района на отбранителното съоръжение са открити монети и фрагменти от керамика, които свидетелстват за наличие на местно население във времето 4-ти, 5-7-и и 10-11-и век.

Укреплението, което е било феноменално за времето си защитно съоръжение, е използвано от ромеите за място за наблюдения към равнините на север. От тук днес се открива прекрасна гледка, затова не пропускайте да посетите Хемските порти. Те ще ви очароват с изящна и внушителна архитектура и красива природа наоколо.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин