Хиндлияновата къща в Пловдив – един търговец в Индия - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Хиндлияновата къща в Пловдив – един търговец в Индия
Автор: Мария Ангелова
Хиндлияновата къща в Пловдив – един търговец в Индия

Имало едно време някъде през 18-ти век един пловдичанин от арменски произход, чиято търговия достигала чак до Индия, поради което го нарекли Хиндлиян. Той бил толкова запленен от далечните земи, че наредил да изрисуват къщата му с пейзажи от СтокхолмВенеция, Санкт Петербург, Лисабон, Атина... Хиндлияновата къща се намира в Стария Пловдив и е мястото, което е имало чешма с розова вода, сейфът за ценности е бил отделна сграда, а всяка стая е имала по няколко врати.

Степан Хиндлиян не само имал връзки с далечни земи, но превърнал дома си в своеобразна галерия на своите пътешествия. Алафрангите (декоративни ниши) на втория етаж са изрисувани с пейзажи от Венеция, Санкт Петербург, Робърт колеж в Истанбул, островите в Мраморно море, Стокхолм, Лисабон и Атина. Има и рисунка на Александрийския фар - едно от седемте чудеса на света. Тъй като фарът е разрушен от земетресение няколко века по-рано - през 1375 г., не се знае със сигурност дали рисунката в къщата на Хиндлиян е прерисувана отнякъде или е плод на въображението на двамата зографи - Мока и Мавруди от Чирпан, които изрисували цялата къща (отвън и отвътре) само за шест месеца - сериозно за времето си постижение.

Преминавайки от стая в стая през многото врати (повечето стаи имат по няколко), се достига до нещо, което е било рядкост за онова време - банята. Под мраморния й под минават тръби с горещ въздух за отопление по римски маниер - още по-голяма рядкост.

Къщата има десетки прозорци. Стаята, наричана "фара", има цели 13 прозореца и вечер е светела като същински фар. Друга важна функция на прозорците е била наблюдаването на минаващите по улицата хора и коментирането им. В големия хол на втория етаж са се организирали приеми с музика на живо и видни гости. В стената има вградена чешма, от която течала розова вода за ароматизиране на въздуха и развлечение на гостите.

Орнаментите върху тавана не се повтарят в нито една стая, както между другото и в нито една къща в Старинния Пловдив.

В двора на Хиндлияновата къща са разположени пералня, кухня и слугински блок, както и мазе-сейф. Обикновено мазетата се намират под земята, но това е изцяло над нея. Използвано е за сейф за ценности, тъй като не е направено от дърво, а от камък - и следователно е било защитено при пожар.

Хиндлияновата къща се е намирала в някогашния арменски квартал. Съвсем близо до нея днес се намират арменската църква "Сурп Кеврок" ("Свети Георги") и арменското училище.

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин