Хижа Чавдар: Бягство от града - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Хижа Чавдар: Бягство от града
Автор: Екатерина Мандова
Хижа Чавдар: Бягство от града
Снимка: Евгени Динев

Ако живеете в София, то хижа Чавдар е идеалното място за семейна разходка в гората или пък за сбирка с много хора, защото е близо, преходът към хижата не е труден, нито пък дълъг и все пак бягството от големия град е осезаемо.

Дори и най-претенциозните ви приятели няма да намерят от какво да се оплачат, тъй като Чавдар е една от модерните хижи в България. Вярно е, че храна горе няма, но пък стаите са уютни и удобни, а и кухнята е на ваше разположение.

Тръгнете ли към Стара планина със стриктен график и ясна цел, по-добре се откажете, докато е време. Не е мит, че това е една от най-непредсказуемите планини в България. Често времевите условия ви оставят приклещени на едно място за дълго време. Планинари разказват, че именно тук можете да видите как се сменят четирите сезона за един ден.

Така че, случите ли на добро време, възползвайте се от него максимално, защото не се знае как ще ви изненада следващият ден.

Ако преходът до хижата ви се стори кратък и незадоволителен, не му мислете много, а се отправете към връх Баба. Макар и върхът да не е сериозно изпитание, гледката, която се открива е пленителна, а усещането - незаменимо. Пред вас са билата на Рила и Витоша, а по-опитно око ще различи в далечината и Черни връх.

Ако все пак отложите изкачването на върха за следващия ден и ви изненада дъжд, разходката пак си заслужава, защото можете да видите в шумата гущер-дъждовник и да се насладите на прекрасните горски цветове.

Най-лесният път към връх Баба и към хижата е от село Буново. Ако се чудите накъде да поемете, хората от селото бързо ще ви ориентират. Стигнете ли до гората става лесно, защото пътят е добре маркиран.

Съветваме ви да се въоръжите с достатъчно храна, защото в селото заведенията са малко и няма как да изхранят големи тълпи хора. Официалният сайт на хижата е тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
visoko naprejenie , 15.07.2013 | 09:55
зарибяващо звучи! трябва да вземем да се организираме малко приятели да се разходим, сега времето е супер за подобни почивки
Desislava Stoyanova, 15.07.2013 | 09:43
Много яко звучи, но за съжаление ми се вижда далеч, което не значи, че не си струва да отиде човек ;)
Абонирайте се за нашия бюлетин