Хотел в пустиня?! - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Хотел в пустиня?!
Автор: Peika.bg
Хотел в пустиня?!
Снимка: flickr/Roberto Hernandez

Един необичаен хотел изникна в най-сухото място на земятя – пустинята Атакама.

Тя се намира в Южна Америка и понякога времето там е толкова сухо, че в някои части никога не капва дъжд и почти не се образуват облаци. В тези условия човек не би оцелял, но местният и международен бизнес смятат, че те са абсолютно подходящи за поставянето на слънчеви панели, които да захранват с енергия цяла Южна Америка.

За да бъде постигната тази висока цел, енергийните компании имат идея да пуснат няколко тестови проекти. Един от тях е малък луксозен хотел, разположен сред суровия, но смайващо красив пустинен пейзаж.

Хотел в пустиня?!
Снимка: flickr/Roberto Hernandez


Той се намира в предградията на северночилийския град Сан Педро – притегателна дестинация за приключенски настроени туристи. Хотелът е разположн в оазис от зеленина сред район със стотици квадратни километри пясък и гледа към живописна верига от активни вулкани и е построен сред кирпичените стени на някогашни кошари за добитък. На пръв поглед изглежда незабележим, но вътре кипи живот.

По пътеките и терасите в двора са посадени лечебни билки, а до главния вход има зеленчукова градина, от която готвачите берат продукти. Хотелът е построен с местни материали и, ако го посетите, със сигурност впечатление ще ви направят и 96-те соларни панела, които са разположени покрай външната му стена.

Създателите на проекта се надяват Тиера Атакама не само да се превърне в модел за устойчиво развитие, но да послужи и като пример за страните търсещи енергийна независимост. Надеждата им е, че пустинята Аткама ще може да удовлетвори енергийните потребности не само на Чили, но и на цяла Южна Америка.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин