Хранителните натравяния по време на път: превенция и справяне с тях - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Хранителните натравяния по време на път: превенция и справяне с тях
Автор: Peika.bg
Хранителните натравяния по време на път: превенция и справяне с тях

Колкото и да е неприятно, е факт, че когато пътуваме до някоя по-далечна и екзотична дестинация, където храната и хигиената не са такива, каквито са по нашите географски ширини, съществува опасността от натравяне.

Може да ви звучи странно, но имайте предвид, че можете да се сдобиете с инфекция дори в плувни басейни. Симптомите са много сходни с тези на хранителното разстройство. Затова ви препоръчваме, когато пътувате към някоя далечна дестинация, да си осигурите нужната доза витамини чрез приема на повече плодове и зеленчуци преди заминаването. Друг фактор е да спортувате и да се наспивате добре, за да поддържате имунната си система в добро състояние.

За да избегнете хранително натравяне, когато пристигнете, ви съветваме да пиете единствено бутилирана вода, както и да избягвате да добавяте лед в напитките си, тъй като той се прави от чешмяна вода. Друго важно нещо е да ядете единствено прясно приготвена или пакетирана храна; плодовете задължително измивайте и белете сами.

Съветваме ви и да избягвате салатите, защото те могат да бъдат мити с чешмяната вода, която в някои райони на света често е непоносима за нашите стомаси. Най-добре внимавайте и при избора си на непакетиран сладолед, който се продава на улицата, както и при консумацията на морски дарове.

Ако все пак ви се случи да се сдобиете с хранително натравяне, най-важното е да се консултирате с лекар (най-добре е да имате предварително направена застраховка). Междувременно следва да поддържате организма си хидратиран – най-добре пийте 3-4 литра вода на ден. За жалост, в някои случаи, таблетките против повръщане и диария не помагат, затова едно от най-добрите неща, които можете да направите за себе си, е да осигурите на организма си нужната почивка.

Каквото и да се случи, запазете спокойствие и знайте, че има изход от всяка ситуация.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин