Христо Явашев ще ни накара да ходим по вода в Италия - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Христо Явашев ще ни накара да ходим по вода в Италия
Автор: Мария Ангелова
Христо Явашев ще ни накара да ходим по вода в Италия
Снимка: © Christo

Ако планирате пътуване до Бергамо или Милано това лято, включете в плановете си тази невероятна инсталация на Христо Явашев – Кристо, която ще направи възможно ходенето по вода в езерото Изео.

През 2016 г. в продължение на близо месец италианското езеро Изео ще бъде преобразено, за да докаже, че по вода може да се ходи.

70 000 квадратни метра лъскав яркожълт плат ще бъде разположен върху съставена от модули докова система от 200 000 пластмасови куба, които ще се поклащат с вълните – това е идеята на проекта Плаващия кей.

Посетителите ще могат да преживеят изкуството на Кристо и Жан-Клод като се разходят по Плаващия кей от град Сулцано до остров Монте Изола и до остров Сан Паоло. Планините, които заобикалят езерото, ще предлагат първокласна гледка отвисоко към Кея.

Плаващият кей ще предлага 3-километрово трасе във водите на езерото Изео. Кеят ще е 16 метра широк и около 50 см висок. Жълтият плат ще продължи още 1,5 км по пешеходните улици на градчетата Сулцано и Пескиера Маральо.

Финансирането е осигурено от продажбата на други арт проекти на Кристо. След края на инсталацията, всички материали ще бъдат рециклирани.

Екипът на Кристо проучва езерата в Северна Италия от 2 години, като Изео е успяло да ги вдъхнови за проекта. Плаващият кей ще е първият мащабен проект на Кристо след Портите (2005 г., Кристо и Жан-Клод). За последно двамата са творили в Италия през 1973-4, когато опаковат древноримска стена в Рим.

Кога: От 18 юни до 13 юли 2016 г. (зависи от метеорологичните условия), езерото Изео, на 45 км от Бергамо, на 100 км от Милано, на 200 км от Венеция.

39904

39907

39908

39910

39903

39911

39906

Всички снимки, схеми и колажи: © Christo 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин