Хум - най-малкият град в света - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Хум - най-малкият град в света
Автор: Peika.bg
Хум - най-малкият град в света
Снимка: flickr/ hundertmorgen_

Въпреки че всичко в наши дни е съсредоточено в големите градове, като че ли малките населени места все повече и повече се превръщат в силно желани дестинации.

Затова сега ще ви разкажем за едно малко сгушено градче, което ще ви плени с чара си – Хум.

Според класации това е най-малкият град в света, намира в центъра на област Истрия в Хърватия и в него живеят постоянно едва 20 жители. Местните легенди разказват, че
Хум е построен от камъните, останали след строежите на големите градове по долината на река Мирна.

Хум - най-малкият град в света
Снимка: flickr/ John W. Schulze


За да го разгледате, ви трябва не повече от
час. Въпреки това обаче определено си струва поне за малко да се потопите в обстановката на това миниатюрно средновековно градче, да се разходите по калдъръмените му улички и да се докоснете на културата между крепостните стени. Всичко на всичко Хум се състои от две улички с три реда къщи и, разбираемо, много романтична атмосфера. В наши дни той се явява по-скоро град-паметник, който свидетелства за градското развитие в рамките на крепостните стени. Ако посетите Хум, ви светваме да не пропускате да опитате местната напитка „биска“ – бренди, направено от имел по стара рецепта.

Хум - най-малкият град в света
Снимка: flickr/ Bo&Ko


Също така в края на месец октомври всяка година малкото градче е домакин на фестивал Грапа. На него се представят производителите на ракия от цяла Истрия. Добра идея е да съчетаете разходката си в Хум с посечение на малкото живописно село Котли, където може да се полюбувате на множество воденици и водопади.

Интересно е да се отбележи също, че въпреки оскъдния брой жители, градчето поддържа жив ритуала за избиране за префект за една година. Той се осъществява, като в
сички мъже от енорията се събират на Общинска лоджия (своеобразен еквивалент на общински съвет) и така се избира новия градоначалник. Изборът му се прави на база малко странен критерий – печели този, който е с най-добре изваяна дървена пръчка. Така всяка година нов префект поема стопанисването на малкия крепостен град.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин