Хум - най-малкият град в света - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Хум - най-малкият град в света
Автор: Peika.bg
Хум - най-малкият град в света
Снимка: flickr/ hundertmorgen_

Въпреки че всичко в наши дни е съсредоточено в големите градове, като че ли малките населени места все повече и повече се превръщат в силно желани дестинации.

Затова сега ще ви разкажем за едно малко сгушено градче, което ще ви плени с чара си – Хум.

Според класации това е най-малкият град в света, намира в центъра на област Истрия в Хърватия и в него живеят постоянно едва 20 жители. Местните легенди разказват, че
Хум е построен от камъните, останали след строежите на големите градове по долината на река Мирна.

50130

За да го разгледате, ви трябва не повече от
час. Въпреки това обаче определено си струва поне за малко да се потопите в обстановката на това миниатюрно средновековно градче, да се разходите по калдъръмените му улички и да се докоснете на културата между крепостните стени. Всичко на всичко Хум се състои от две улички с три реда къщи и, разбираемо, много романтична атмосфера. В наши дни той се явява по-скоро град-паметник, който свидетелства за градското развитие в рамките на крепостните стени. Ако посетите Хум, ви светваме да не пропускате да опитате местната напитка „биска“ – бренди, направено от имел по стара рецепта.

50128

Също така в края на месец октомври всяка година малкото градче е домакин на фестивал Грапа. На него се представят производителите на ракия от цяла Истрия. Добра идея е да съчетаете разходката си в Хум с посечение на малкото живописно село Котли, където може да се полюбувате на множество воденици и водопади.

Интересно е да се отбележи също, че въпреки оскъдния брой жители, градчето поддържа жив ритуала за избиране за префект за една година. Той се осъществява, като в
сички мъже от енорията се събират на Общинска лоджия (своеобразен еквивалент на общински съвет) и така се избира новия градоначалник. Изборът му се прави на база малко странен критерий – печели този, който е с най-добре изваяна дървена пръчка. Така всяка година нов префект поема стопанисването на малкия крепостен град.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин