И един мармот... в Алпите - Зима и ски - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
И един мармот... в Алпите
Автор: Елена Масларова - Лени

Да, да...ииии един мармот”... Помните ли тази реклама на шоколад или лилавата крава? Сещам се за тях, когато някой ми спомене Австрия или Швейцария. Изключителна природа. За любителите на планината Алпите са мястото за екскурзия. Особено за онези, които за първи път отиват там.

Още от Словения се разкриват белите остри върхове на планината, а преходът на границата през тунелите е особено вълнуващ. Не за друго – просто на излизане от един от тунелите, изведнъж се озовавате насред Алпите, сякаш от въздуха, а от двете ви страни - стръмни хълмове, отрупани с малки къщички в австрийски стил. Не можеш да откъснеш поглед от такава гледка.

Почти през цялата територия на Австрия и Швейцария пътят се вие покрай красива панорама. И като заговорих за бели върхове, не подминавайте Национален парк „Хое Тауерн” и първенеца на австрийските Алпи връх Гросглокнер (3798 м). Поглед наляво-надясно и срещу вас може и да се ококорят два мармота. Не се изненадвайте - мъничетата са изключително любопитни и дружелюбни.

Двете алпийски страни има с какво да ви впечатлят и неслучайно се славят като красиви дестинации. Къде можете да отидете ли? Обикновено един от първите градове, в които да се отбиете, е Инсбрук с прословутия си златен покрив - столицата на провинция Тирол. Старият град е сравнително малък и се обикаля бързо. Нататък Констанц – чаровен град разположен меду двете държави на брега на Боденското езеро, Цюрих – където аз лично малко прекалих с шоколада, но си струваше и освен това е прекрасен за разходки, Люцерн – известен с покрития си мост и малките калдъръмени улички, и като за десерт може да си оставите Женева. Само за едно се подгответе – дестинацията не е от най-евтините, но лично аз не съжалявам, защото ми останаха хубавите спомени... е, и един швейцарски часовник на ръката – все още точен.

Вижте още от категория Зима и ски
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин