Индианската легенда за Голямата мечка – спечели книга - С деца на път - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Индианската легенда за Голямата мечка – спечели книга

Как според легендата на индианското племе шайени се е появило съзвездието Голяма мечка (а в края на статията – как да спечелите детската книжка „Седем братя и една сестра“).

Преданието на шайените за произхода на съзвездието Голямата мечка е описано по увлекателен начин от британеца Пол Гобъл в красиво илюстрираната детска книжка „Седем братя и една сестра“ (Издателство „Изток-Запад“). Страница след страница деца и възрастни се пренасят в далечната предколумбова Америка, за да се срещнат с живота на индианците.

Цветното издание проследява историята на индианска девойка, която потегля към северните земи, за да намери своите седем братя.

Птиците и животните, цветята и пеперудите са навсякъде около нас на земята – така е и в илюстрациите на книгата. "Понякога са изобразени по две от вид – защото, също като нас, те обичат да си правят компания. На други места са нарисувани по много, за да ни напомнят за щедростта на Създателя. Всички те живеят в Големите северноамерикански равнини, където се развива действието на тази история", споделя Пол Гобъл.

Първоначално илюстрациите се очертават с перо и черен туш, после се запълват с акварелни бои. Около контурите се оставят тънки бели линии в опит да се наподоби ефекта от блясъка на индианските везби от мъниста и игли от бодливец, както и да се даде поне известна представа за ярките цветове, които човек вижда в чистия въздух на Големите равнини.

31309

Пол Гобъл е роден във Великобритания. Интересът му към коренните жители на Северна Америка и тяхната култура започва още от в детските му години. През 1959 г. Гобъл предприема пътуване до САЩ, където гостува на няколко индиански племена, участва в техните празненства, посещава много музеи и места, свързани с индианската история и култура. Характерно за илюстрациите му е, че всеки един детайл от нарисуваните предмети, облекла, птици, растения е верен на природния или културно-исторически оригинал.

"Ризите, роклите и другите индиански предмети, нарисувани в тази книга, са вдъхновени от автентични образци, изработени от племето шайени. Те са изложени в много музеи – както в Съединените щати, така и в Европа. Рисунките върху покривалата на типитата са взети от модели, правени от шайени около 1900 г. за Музея по естествена история в Чикаго, САЩ", разказва Пол Гобъл.

През 1977 г. Пол Гобъл окончателно се премества в САЩ. Ритуално е осиновен от правнука на известния сиукски вожд Червения облак и получава името Малкия Гръм.

Показателни за индианското светоусещане са заключителните редове на „Седем братя и една сестра“: „Чуйте какво казват звездите! Ние никога не сме сами в нощта.“

*

СПЕЧЕЛЕТЕ книжката „Седем братя и една сестра“ на Пол Гобъл.

Как?

Споделете в коментар под статията тук: Ако трябва да имате индианско име, какво би било то?

Двама от отговорилите, изтеглени чрез жребий, ще спечелят „Седем братя и една сестра“. Имената на печелившите ще обявим на 11 февруари 2015 г. във фейсбук страницата на Peika.bg.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория С деца на път
Коментирай
Антония Михайлова, 11.02.2015 | 14:15
Будния дух
Стоян Прахальов, 07.02.2015 | 15:45
Топлият Вятър
Desislava Velichkova, 06.02.2015 | 10:09
Сръчните ръце
Стоян Прахальов, 04.02.2015 | 21:29
"Симорг", Древна персийска приказка
Mustafa Huseyin, 04.02.2015 | 20:45
Белият зъб
Калина Дамянова, 04.02.2015 | 20:16
Пеещата С Дъжда
Стелияна Димитрова, 04.02.2015 | 18:37
Дъщерята на Огъня
Даяна Се Казвам, 04.02.2015 | 17:49
Зоркото око
BlackDog, 04.02.2015 | 15:56
Sunktanka Sapa :)
Абонирайте се за нашия бюлетин