Индия - Музикален фестивал „Доувър Лейн“ - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Индия - Музикален фестивал „Доувър Лейн“
Автор: Елена Исаева

Калкута, третият по големина град в Индия е един от основните образователни и търговски центрове в страната, но в същото време е  и град на големите контрасти, на бедност, на огромни задръствания, изключително замърсен въздух и други. До 1911 г. е столица на Британска Индия. От 2001 г. градът си връща бенгалското название Колката. В Калкута освен дворци, красиви паркове и други забележителности, може да се насладите и на интересни културни събития и фестивали.

В последните години Колката се превръща и в културна столица на Индия. В града се раждат велики артисти, мислители, музиканти и други творци.

Индия - Музикален фестивал „Доувър Лейн“
Снимка: pixabay.com

Преди около 50 години група любители музиканти се събират в жилищния район „Доувър Лейн“, за да свирят и да се наслаждават на прекрасната индийска музика. Създават си група, дават гласност на изкуството, което творят и запознават младото поколение с индийското музикално наследство. Тази тяхна традиция се превръща в ежегоден фестивал, където може да се слуша индийска класическа музика. Провежда се през месец януари в зала „Назрул Манча“, Колката. Превръща се в най – важното културно събитие в града. Посещава се от известни изпълнители и музиканти от цялата страна. Майстори от различни жанрове на класическата музика представят своите умения и произведения, има и нови, млади талантливи изпълнители. Изпълняват се различни стилове, карнатик – южна музика и северният класически стил „индустани“, които имат много сходни черти. В стила карнатик вокалистите пеят без съпровод, докато в другия стил се акомпанира с ръчен хармониум, но когато се изпълнява инструментална музика се ползват и в двата стила еднакви инструменти – духови инструменти, барабани, сарод, ситара и други.

Индия - Музикален фестивал „Доувър Лейн“
Снимка: pixabay.com

В дните на фестивала се организират дневни концерти, а вечер в залата изпълненията са пред компетентна аудитория. Концертите продължават часове наред, понякога приключват чак до зори.

Музикалното образование в Индия има своите традиции и изисквания. То може да продължи до 12 години обучение. Избират се надарени младежи и изпълнители от цяла Индия, те от своя страна полагат изключително старание, работопособност, полагат огромен труд, всеотдайни са, за да имат високи постижения в певческото и музикално изкуство.

Ако попаднете в Колката по време на провеждането на фестивала, определено си заслужава предварително да си купите билет и да отидете на някой от концертите, за да се налсадите на тази прекрасна класическа индийска музика, да се запознаете с невероятното музикално индийско наследство.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин