Индийският тридневен пустинен фестивал - Джайсалмер - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Индийският тридневен пустинен фестивал - Джайсалмер
Автор: Елена Исаева

В пъстроцветната и колоритна Индия, в пустинята Тар, щат Раджастан се намира приказен крепостен град, с високи каменни стени. Това е Джайсалмер, наречен още и Златния град, известен със своите сгради, построени от жълтеникавокафяв пясък. Това е град- приказка, удивляващ със своята мистика, излязъл сякаш от вълшебната лампа на Аладин или от приказките на Шехеразада, изпълнен с много исторически паметници и забележителности, с изключително богато историческо минало. Някога градът е бил важен търговски център, откъдето са били контролирани всички маршрути между Индия и Пакистан. Преминавали са многобройни кервани със злато, коприна, сол, килими, камили, овце, вълна, кожи, подправки и най- различни цветни и екзотични украшения. Управниците на някогашен Джайсалмер са вземали част от тези стоки под формата на данъци и пътни такси. Кръстопът с важно историческо значение, който благодарение на благоприятното си георгафско положение е допринесъл много за развитието и забогатяването на този район. През 2013г. крепостта е обявена за обект на световното историческо наследство под егидата на Юнеско.

Зад стените на тази крепост днес също кипи живот. Изпълнен с многобройни улици, величествени дворци, храмове и красиви къщи на някогашните заможни търговци. На пазарите има изобилие от занаятчийски произведения, изящно изработени от талантливите ръце на местните майстори.

Индийският тридневен пустинен фестивал - Джайсалмер
Снимка: pixabay.com

В пясъчните дюни на пустинята Тар в края на януари или в началото на февруари се провежда тридневен пустинен фестивал наречен на името на града „Джайсалмер“. Това са дни на пиршества, преминаващи пищни процесии от танцуващи и свирещи хора, пренасяни на гърба на изящно украсени камили. Музикантите и танцуващите са облечени в ослепителни огнени сарита, на главите си имат яркожълти тюрбани, в знак на демонстриране на кавалерство. Провеждат се редица състезания за сръчност и най- бързо връзване на чалми, за най- хубави мустаци, организира се модно ревю, на което се избира „Господин Пустиня“. На този фестивал камилите също стават поулярни участници в различни състезанияи надбягвания.

Индийският тридневен пустинен фестивал - Джайсалмер
Снимка: pixabay.com

По време на фестивала вечерите са изпълнени с много музика и песни, под чийто акомпанимент танцьорите се въртят  в танци, облечени в красиви поли, палят се огньове, които озаряват пустинята и отразяват красотата от празничната обстановка. Това са дни, в които се представя Раджанстанката култура, дни, които привлиат многобройни туристи от цял свят. Хората в Раджастан винаги са празнично облечени, но по времето на този празник те изглеждат фантастично, завалдявайки със своето настроение цялата аудитория. Попаднете ли по това време на годината на това място, непремено отделете от времето си, за да се налсадите и да изпълните сетивата си с тази красота.

Индийският тридневен пустинен фестивал - Джайсалмер
Снимка: pixabay.com

Освен популярност, фестивалът носи и добри доходи на Джайсалмер, които раджастанците умело инвестират в опзаване на своето многовековно архитектурно и историческо наследство, както и за подобряване на условията си на живот.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин