Интересни бягства в Европа (част 2) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни бягства в Европа (част 2)
Автор: Peika.bg
Интересни бягства в Европа (част 2)
Снимка: pixabay

Ако имате големи мечти да отскочите из Европа, но се притеснявате, че банковата ви сметка не е напълно готова, не се притеснявайте. За всеки скъп град има десетки очарователни - и изненадващо достъпни - места, които предлагат целия европейски чар за малка част от цената. ЛюблянаПортоБудапеща, дори Берлин - тези градове имат цялата богата култура, зашеметяваща архитектура и вкусна храна, която бихте намерили в скъпите европейски столици, но те са идеални за бюджетни туристи.

Можете дори да пътувате до някои от най-добрите (и прочуто скъпи) дестинации в Европа, без да изпразните касичката - просто трябва да знаете как да спестите пари, без да жертвате почивката. Пътуващите често могат да взимат сделки за полети от бюджетни авиокомпании. Тези големи градове предлагат и широка гама от места за настаняване, така че със сигурност можете да намерите нещо във вашия бюджет. Можете дори да спестите пари за храна, като посетите местните пазари. В края на краищата бутилка вино, пресен хляб и сирене от парижки пазар правят незабравимо ястие при пикник под Айфеловата кула.

И може да се изненадате колко музеи, църкви и други забележителности също са безплатни или евтини за посещение. Не забравяйте да следите за безплатни входни дни (често един ден в месеца) или туристически карти, които предлагат влизане в множество забележителности срещу една фиксирана такса. (Изчислете парите, които ще са ви нужни предварително, като изчислите цената на всяка включена атракция, която искате да посетите, за да сте сигурни, че наистина си струва парите.)

Съкращаването на бюджета ви не означава да жертвате качеството на пътуването си. Всъщност, колкото по-малко харчите, толкова по-малко сте изолирани от местната култура. Да останеш в сламена ирландска ферма, да разглеждаш стари майстори в Рим или да си хапваш испанските специалитети не са просто трикове на пестеливия пътешественик - те са нещата, от които са направени ваканциите, за които мечтаят.

Ето някои от най-добрите дестинации за достъпна европейска ваканция (и съвети за спестяване на пари, след като пристигнете).

Истанбул

Интересни бягства в Европа (част 2)
Снимка: pixabay

Големите държавни музеи в Истанбул може да изискват солидни суми за допускания, но Музеят на мозайката на Големия дворец, точно зад Синята джамия в съседство с базара Араста, струва само 30 турски лири (това е около 4 долара). Тези възхитителни мозаечни сцени на лов, митове, битки с животни и ежедневието в древността - момчета, яздещи камила, мъж, който дои козата си - някога са покрили пода на голям двор на Palatium Magnum, Големия дворец, построен между Самият Константин Велики и Юстиниан I (четвърти до началото на шести век). Можете дори да пътувате между континентите на достъпна цена, когато се придвижвате с ферибот.

Любляна

Интересни бягства в Европа (част 2)
Снимка: pixabay

Разгледайте архитектурните шедьоври на невероятен местен талант Йоже Плечник, който взема стила на сецесионистичния ар нуво, който научи във Виена у дома си (през Прага), за да преработи родния си град по свои собствени идиосинкратични линии. Подобно на Гауди в Барселона, Плечник проектира сградите си до най-малкия обков, като дръжките на вратите на Пегас на входа на Националната и университетска библиотека. Плечник е проектирал малко от всичко около града, от централния пазар до двата флангови участъка на емблематичния Тройния мост на Любляна до облицованите с кафенета насипи на река Любляница (Плечник засажда редуващи се заоблени върби и остри тополи, за да подражава на куполите и кулите на Прага ). Градът има и редица невероятни, достъпни ресторанти.

Крайбрежието на Далматин

Интересни бягства в Европа (част 2)
Снимка: pixabay

Пропуснете преекспонирания остров Хвар, за да видите зазиданото средновековно село на адриатическия остров Корчула, дом на Марко Поло. Корчула е по-скоро дестинация за еднодневна екскурзия, а това означава, че туристическите тълпи значително изтъняват до залез слънце, оставяйки останалите да се отпуснат в кафенетата и да се разходят по тесните алеи. Докато всеки стар град в Европа има исторически квартал, Сплит има единствения център всъщност издълбан от трупа на древен римски дворец. Когато император Диоклециан разделя Римската империя през 305 г., той построява пищен дворец на хърватското крайбрежие, за да изживее дните си като глава на източната половина на империята. През 1700 години оттогава руините на огромната му структура са колонизирани от местните жители, сградите се превръщат в средновековни градски къщи, а гробницата на императора се трансформира в катедралата.

Париж

Интересни бягства в Европа (част 2)
Снимка: pixabay

Искате ли да изпитате страхотна френска кухня с ограничен бюджет? Изберете обедно меню - много кафенета и ресторанти предлагат по-евтини менюта на обяд. А пикникът винаги е добра идея в Париж. Спрете на пазар, за да разгледате (обикновено) обширните възможности за сирене и вино, или вземете прост, но вкусен креп от щанд. Ако планирате да посетите най-добрите музеи и забележителности на City of Light, може да искате да инвестирате в парижки музеен пропуск. С една такса (на цена в зависимост от броя дни, които сте закупили) можете да получите достъп до водещи туристически места като Триумфалната арка, Сент-Шапел, Пантеон, Лувър, Музей Роден и други, и можете да пропуснете билетната опашка. 

Западна Ирландия

Интересни бягства в Европа (част 2)
Снимка: pixabay

Избягвайте задръстенията от автобуси за Пръстена на Кери за неговия съсед на север, окръг Клер, дом на драматичните скали на Мохер, издигащи се на повече от 700 фута от разбиващите се атлантически вълни; странно ерозираният варовиков пейзаж на Бурен, където праисторическите гробни плочи кацат върху скалистите равнини като миниатюрни къщи от карти; и Doolin, село, което ако мигнете и ще пропуснете, което се превърна в популярна дестинация за традиционната келтска музика. Местните кръчми са идеалната вечерна спирка за обилна (и обикновено достъпна цена) ирландска тарифа и - ако имате късмет - музика на живо.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин