Интересни факти и полезни приложения на спанака - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни факти и полезни приложения на спанака
Автор: Елена Исаева

Когато чуя думата спанак в главата ми веднага изниква анимацията от моето детство за Попай моряка, който хапвайки го ставаше безкрайно силен.

Въпреки това, много деца, а дори и доста възрастни го пренебрегват и рядко го включват в своето меню. А той има толкова полезни качества. Въпреки, че не е любима храна на доста хора, той съдържа в себе си много полезни съставки, от които се нуждае всеки организъм.

Интересни факти и полезни приложения на спанака
Снимка: pixabay.com

В тази статия ще ви представя някои интересни факти и полезни свойства на спанака и една доста лесна и вкусна рецепта за неговото приготвяне.

1.      Спанакът е много хранителен и здравословен. Той не съдържа почти никакви калории, а в същото време е богат на множество витамини – К и А, магнезий, манган, желязо, калций, фолиева киселина, витамин Б 6, витамин Ц и други.

2.      Спанакът е изключително достъпна храна, тъй като се среща в почти всички краища на света.

3.      Спанакът може да се консумира в суров вид, под формата на салати например или сготвен на супа или друго ястие.

4.      Спанакът е много богат на антиоксиданти, които са много полезни за човешкия организъм.

5.      Спанакът е много подходящ при стомашно-чревни проблеми, анемия, ниско желязо и нисък хемоглобин.

6.      Спанакът съдържа лутеин, с помощта на който може да се предпазим от различни очни заболявания, като катаракта например.

7.      Има множество данни, които показват, че спанакът се усвоява по-добре с по-малко мазнини. Вместо олио, използвайте зехтин. Освен това той е и по-полезен.

8.      Спанакът е вид треивсто растение от семейство лободови.

9.      В листата на спанака се съдържат много белтъци, които са необходими на човешкия организъм.

10.  Статитическите данни от различни проучвания показват, че спанакът е много ефикасен и по време на болезнена менструация.

А ето и една лесна, вкусна и добре позната рецепта на всички, които обичат да си похапват от полезния спанак.

Освен в салата, спанакът най-често се консумира с ориз – добре познатото ни ястие спанак с ориз. За да го приготвите са ви необходими следните продукти: 1 чаена чаша ориз, около 500 – 600 грама спанак, сол на вкус, черен пипер на вкус, по желание1 кубче зеленчуков бульон, олио и половин глава лук.

Първото, което трябва да направите е да почистите хубаво спанака. След това нарежете лука на ситно. В съд с малко мазнина задушете спанака.

След това отделно запържете лука в 3-4 с.л. мазнина. Когато се запържи добре, добавете ориза и разбъркайте за 1 или 2 минути. Долейте разтворения в 3 ч.ч. вода зеленчуков бульон, като първо долеете 2 чаши и след като се абсорбира хубаво от ориза, долейте 3-та чаша, ако прецените, че е необходимо може още малко вода, тъй като оризът поема доста добре.

Следващото нещо, което трябва да направите е да добавите спанака и почнете да бъркате непрекснато, докато оризът е готов. Овкусете с подправки по ваш вкус и покрийте плътно с капак за около 15-тина минути. Може да поднесете с варени яйца и резен лимон, ако това е по вкуса ви. Ястието е готово и вече може да го сервирате, добър апетит.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин