Интересни факти за Азербайджан, които може би не знаете - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни факти за Азербайджан, които може би не знаете
Автор: Елена Исаева
Интересни факти за Азербайджан, които може би не знаете
Снимка: pixabay.com

Азербайджан е малка страна, намираща се на западния бряг на Каспийско море, Югозападна Азия. Нейната столица е Баку, а други по-големи градове са Ганджа, Сумгаит, Шеки и Мингечаур.

Ето и някои интересни факти за нея:

Интересни факти за Азербайджан, които може би не знаете
Снимка: pixabay.com

1. В най-ниската част на пещерата Азох в западен са намерени инструменти и останки, които са датирани на 1,5 млн. години. Пещерният комплекс има шест камери, които съдържат множество праисторически останки и се смята, че са обитавани преди близо 2 млн. години.

2. Чаят е нещо като национална традиция. На всеки официален повод или дори просто на обикновено ходене на гости винаги има и различни видове чай.

3. Кутаби е националното ястие на страната и представлява палачинка, пълнена със тиква, зеленчуци, месо или просто комбинация от подправки.

4. Азербайджан е богата нефт и природен газ.

5. Валутата им се нарича Азербайджански манат, която визуално много прилича на еврото.

6. В Азербайджан има повече кални вулкани от всяка друга държава по света. Повече от 400 на брой. Когато вулканите изригнат, тяхните пламъци могат да стигнат до километър височина, а когато 'спят', бълбукат и отделят различни вредни газове, които имат една характерна миризма на развалени яйца.

7. В столицата Баку има музей на килима, който отваря врати през 2014 г. Страната много тачи килимите си и се гордее с тях.

8. Националният спорт на страната се нарича човхан и много прилича на полото. играе се с извита дървена пръчка, а играчите са на коне. За разлика от полото обаче, тук играта е придружена от музика и всички играчи носят национален костюм: бродирани туники, шапки и панталони.

9. Официалният език е азербайджански, но руският също е много разпространен.

10. В страната хлябът е свещен. Ако например изпуснат хляб на земята, местните го целуват в знак на уважение.

11. Свободата на словото в медиите е силно ограничена. Страната се нарежда на едно от последните места в света по свобода на словото.

12. По традиция тук се смята, че измиването на новородените в солена вода ще ги направи силни, здрави и смели. Освен това детските нокти и коса се подстригват едва след първия им рожден ден.

Интересни факти за Азербайджан, които може би не знаете
Снимка: pixabay.com

13. В Баку има музей на мини книгите. Най-малката е 2 милиметра, така че може да се нуждаете от лупа.

14. В Азербайджан е честа практика местните да заменят повредените си зъби със златни такива.

15. Баку е дом на федерацията по канадска борба, която е домакин на професионалната лига на страната. Това е един доста сериозен бизнес встраната  и много от младежите мерят своите сили по баровете в столицата и фитнес залите.

16. Местните жители на страната много обичат поговорките и имат по една за почти всяка ситуация.

17. Карабахският кон е известен със своята бързина, интелигентност и издръжливост, което го прави и национално животно на Азербайджан. Тази порода се води ендемична и е една от най-старите в света.

Страната е наистина много интересна, има толкова много, което да предложи на своите посетители. Ако планувате екскурзия в тази част на Азия не пропускайте и Азербайджан, определено няма да съжалявате.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин