Интересни факти за Червено море - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни факти за Червено море
Автор: Елена Исаева

Червено море е вътрешно море на Индийския океан, разположено между Арабския полуостров на изток и Африка на запад в тектонска падина. Неговата красота и необятен животински и растителен свят винаги са будили силен интерес от страна на туристите и за това във всяка една екскурзия до Египет се предлага и гмуркане в Червено море. Флората и фауната на това място са повече от уникални и определено си заслужава да се видят.

Червено море се води като най-чистото и топло море на света. То е истински рай за любителите на разнообразни цветни коралови рифове.  Названието на едно от най-впечатляващите морета на планетата идва от превода от гръцки език на Erythra Thalassa. “Червено“ море е наименование, което се среща изключително в европейските езици. Например, на иврит то е познато като „Ям Суф“ – тръстиково –  заради тръстиковата растителност, покриваща Суецкия залив, а в Египет – „зелен простор“.

Интересни факти за Червено море
Снимка: pixabay.com

Ето и някои по-любопитни факти за Червено море, които определено ще ви заинтригуват:

1.На запад Червено море граничи със Североизточна Африка, като мие бреговете на Еритрея, Судан и Египет, а на изток – бреговете на Йемен и Саудитска Арабия, разположени на Арабския полуостров. На североизток малък излаз на брега му имат Йордания и Израел. На юг чрез Баб ел Мандебския проток се свързва с Аденския залив на Арабско море, а на север чрез изкуствено прокопания Суецки канал – със Средиземно море.

2.Бреговете на Червено море са слабо разчленени и тяхното очертание основно е предопределено от бреговете на тектонската падина, образувала се по ясно изразен разлом.

3.От геоложка гледна точка, Червено море се намира в рифовата зона на границата между Африканската и Арабската литосферни плочи. Червено море е младо море (в геоложко време). Образуването му е започнало преди около 40 милиона години, когато се образува Източноафриканския разлом.

4.В релефа на дъното на Червено море се наблюдават крайбрежни плитчини (до 200 m дълбочина), най-широки и обширни в южната му част.

5.Климатът на Червено море има мусонен характер, но се отличава с голяма сухота вследствие разположението на морето между пустините на Арабския полуостров и Североизточна Африка.

6.Египтяните наричат Червено море по същия начин като Средиземно море – зелено, но по време на епохата на Рамзес III го обозначават с името „море Коди“.

7.Червено море придобива голямо значение за морските съобщения между страните от Африка, Европа, Азия и Африка след прокопаването на Суецкия канал.

Интересни факти за Червено море
Снимка: pixabay.com

8.Червено море е най-соленият морски басейн в Световния океан. Един литър вода съдържа 41 грама сол (в Черно море – 18 грама, в Балтийско море – само 5 грама сол на литър вода).

9.Главната особеност на Червено море се състои в това, че в него не се влива нито една река, а обикновено реките носят пясък и тиня, които съществено намаляват прозрачността на морската вода. Ето защо водата в Червено море е кристално чиста.

10.През 1869 година, когато бил открит Суецкият канал, водата в Средиземно море се вляла в Червено море и така започнала миграцията на подводната флора и фауна в двете посоки.

11.Червено море няма конкуренция по разнообразие от корали, подводна флора и фауна. Почти 2 хиляди километра е дълга крайбрежната ивица, покрита от разнообразни коралови рифове.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин